Ministri zahraničných vecí EÚ prerokujú sankcie voči Sýrii

SITA
14.10.2012 09:18

V Luxemburgu sa schádzajú európski ministri zahraničných vecí, ktorí by mali potvrdiť hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v Sýrii a prelievaním krízy do susedných krajín.

Ministri zahraničných vecí EÚ prerokujú sankcie voči Sýrii
SITA

Najnovší vývoj v Sýrii a Egypte, situácia v Mali, nukleárny program Iránu či nedávne voľby v Bielorusku a Gruzínsku prediskutujú európski ministri zahraničných vecí na svojom pondelkovom rokovaní v Luxemburgu. V predvečer rokovania bude neformálna večera s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Slovensko zastupuje podpredseda vlády a šéf diplomacie Miroslav Lajčák. Ministri európskej dvadsaťsedmičky vo formáte Rady EÚ pre zahraničnú politiku - by mali potvrdiť hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v Sýrii a prelievaním krízy do susedných krajín. Prerokujú aj sankcie voči sýrskemu režimu, kontakty s tamojšou opozíciou a pomoc utečencom. Podľa UNHCR vyše 320 tisíc ľudí utieklo za hranice Sýrie, zatiaľ čo 1,2 milióna muselo zmeniť domov v rámci krajiny.

V nadväznosti na voľby v Bielorusku sa diskutuje, že EÚ predĺži existujúce sankcie voči režimu do 31. októbra 2013 a naďalej pritom požaduje prepustenie a rehabilitáciu politických väzňov. Ako konštatovala šéfka európskej diplomacie Cathy Ashtonová a eurokomisár pre susedskú politiku Štefan Füle, parlamentné voľby z 23. septembra sa konali v atmosfére represie a predstavujú „ďalšiu premárnenú šancu na dodržanie medzinárodných štandardov. Na sankčnom zozname EÚ sa momentálne nachádza 243 členov režimu prezidenta Lukašenka, vrátane jeho osoby, a 32 firiem.

Reč bude aj o povolebnom Gruzínsku. EÚ - prostredníctvom Cathy Ashtonovej a Štefana Füleho - ocenila všeobecne pozitívny priebeh volieb z 1. októbra i vysokú účasť, ktoré podčiarkujú odhodlanie Tbilisi kráčať po demokratickej ceste.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok