Japonský miliardár nepoletí len okolo Mesiaca. V decembri ho čaká ďalšie dobrodružstvo

TA3
23.5.2021 08:00

Viacerí snívajú o lete do vesmíru či okolo Mesiaca. Japonský miliardár a podnikateľ v oblasti módneho priemyslu Yusaku Maezawa k tomu má zatiaľ najbližšie. V roku 2018 totiž zakladateľ spoločnosti SpaceX, Elon Musk, prezradil, že Japonec bude prvým civilistom, ktorý poletí v ich rakete okolo Mesiaca. Maezawa však prednedávnom informoval, že ho čaká ďalšia cesta, a to už v decembri.

Japonský miliardár nepoletí len okolo Mesiaca. V decembri ho čaká ďalšie dobrodružstvo
TASR/AP

Odvážne plány

Japonec Yusaku Maezawa pôsobí v módnom priemysle, viacerým sa však dostal do povedomia ako podnikateľ hľadajúci partnerku, ktorá by s ním letela okolo Mesiaca. V roku 2023 by sa totiž mal zúčastniť letu rakety Starship od spoločnosti SpaceX. Jej zakladateľ Elon Musk v roku 2018 vyhlásil, že Maezawa bude prvým civilistom, ktorý poletí okolo Mesiaca.

Maezawa napokon svoje rozhodnutie prehodnotil a oznámil, že si už partnerku na spoločný let nehľadá. Po novom ponúka tento jedinečný zážitok ôsmim ľuďom. Hľadá spomedzi "rozmanitého publika, ktoré je pripravené podporovať členov posádky a ktoré má rovnaké ambície".

Podľa najnovších informácií sa však zdá, že je Maezawa nedočkavý. Ohlásil totiž, že už v decembri tohto roku poletí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ruskou raketou Sojuz, informuje Daily Mail.

Dosiahne prvenstvo?

Maezawa poletí z kozmodrómu Bajkonur 8. decembra, celú agendu má na starosti spoločnosť Space Adventures, ktorá sa špecializuje na vesmírnu turistiku. Misiu povedie kozmonaut Alexander Misurkin. Japonský miliardár sa na cestu pripravuje vo výcvikovom stredisku J. A. Gagarina v Rusku. Ak všetko pôjde podľa plánov, Yusaku sa stane ôsmym jednotlivcom a zároveň prvým Japoncom, ktorý sa do vesmíru dostane vďaka vlastným finančným prostriedkom.

"Som veľmi zvedavý na to, ako vyzerá život vo vesmíre. Plánujem ho zachytiť na kameru a zdieľať ho so svetom na mojom Youtube kanáli," prezradil ďalší cieľ svojej cesty Maezawa. Aj preto spolu s ním poletí produkčný štáb.

To, koľko 45-ročný Japonec za let do vesmíru zaplatil, zatiaľ nie je známe. Daily Mail však tvrdí, že vesmírni cestovatelia pred ním zaplatili sumu v rozmedzí od 20 do 40 miliónov dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok