Dobré správy o vakcínach: Znižujú riziká a chránia aj pred mutáciami

TA3
23.5.2021 06:00

Vakcíny proti koronavírusu môžu byť jedinou cestou von z pandémie, zhodujú sa na tom viacerí odborníci. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo niekoľko dobrý správ, ktoré môžu pomôcť aj tým nerozhodnutým. Ako vakcíny bránia nákaze? Darí sa im znižovať riziko hospitalizácií a úmrtí? Prečítajte si niekoľko pozitívnych správ o očkovaní.

Dobré správy o vakcínach: Znižujú riziká a chránia aj pred mutáciami
TASR/AP

Zmierňujú šírenie koronavírusu

Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že vakcíny úspešne zabraňujú šíreniu Covidu-19. V Izraeli skúmali mieru nákazy medzi plne zaočkovanými zdravotníkmi a tými, ktorí vakcínu nedostali, od decembra minulého roka do februára 2021. V Tel Avive sa do výskumu zapojilo 6710 pracovníkov, ktorí boli pravidelne testovaní. Výsledky priniesli pozitívne správy, a to že s vyššou mierou zaočkovanosti zaznamenali aj nižšie šírenie nákazy.

Podobnú štúdiu uskutočnili aj v americkej detskej výskumnej nemocnici St. Jude. Pozorovali a pravidelne testovali skupinu očkovaných a neočkovaných zamestnancov. U tých neočkovaných sa neskôr potvrdilo viac pozitívnych výsledkov na koronavírus a teda aj vyššia miera šírenia infekcie.

Chránia pred úmrtím a hospitalizáciou

Nové dáta z Kataru preukázali, že vakcíny na báze mRNA (Moderna, Pfizer/BioNTech) úspešne chránia aj pred britskou či juhoafrickou mutáciou koronavírusu. Európska lieková agentúra i šéf spoločnosti BioNTech taktiež oznámili, že by mali účinne zabrať aj na tú indickú.

Katar vo svojej masívnej kampani do marca 2021 zaočkoval viac ako 300-tisíc ľudí aspoň prvou dávkou. Štúdia preukázala 89 % účinnosť proti britskej mutácii, 75 % proti juhoafrickej a taktiež sa ukázalo, že vakcíny dokážu znížiť riziko závažného priebehu ochorenia či úmrtí v dôsledku infekcie až o 97 %.

Ochrana trvá aj po šiestich mesiacoch

Údaje z klinického skúšania priamo od výrobcov vakcín dokazujú, že očkovanie chráni pred nákazou minimálne 6 mesiacov. Bezpečnosť vakcín sledovali u viac ako 40-tisíc účastníkov, pričom viac ako 12-tisíc zaočkovaných sledovali aj polroka po vakcíne. Vakcína Pfizer bola proti koronavírusu v tejto štúdii účinná na 91 % a až na 95 % proti závažnému priebehu Covidu-19.

"Tieto údaje potvrdzujú priaznivú účinnosť a bezpečnosť našej vakcíny. Vysoká účinnosť bola pozorovaná aj 6 mesiacov po podaní druhej dávky, bezpečná sa ukázala aj proti juhoafrickej mutácii, čo posilňuje našu dôveru," uviedol Albert Bourla, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer.

"Je to dôležitý krok k ďalšiemu potvrdeniu bezpečnosti vakcín, údaje tiež poskytujú prvé výsledky, ktoré dokazujú, že vakcína chráni aj pred inými variantmi koronavírusu, čo je rozhodujúci faktor pre dosiahnutie kolektívnej imunity a ukončenie celosvetovej pandémie," dodal Ugur Sahin, šéf a spoluzakladateľ spoločnosti BioNTech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok