Rakúsko zrušilo hraničné kontroly so Slovenskom. Aká je realita?

TA3 TASR
22.5.2021 11:59

Rakúsko zrušilo od soboty sprísnené kontroly na hraniciach s Českom a Slovenskom, ktoré dočasne opätovne zaviedlo v januári vzhľadom na vysoké počty prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Oznámilo to dopoludnia rakúske ministerstvo vnútra. Pri vstupe do Rakúska je však naďalej potrebné predložiť potvrdenie o negatívnom teste, zaočkovaní alebo uzdravení z covidu.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva medzitým aktualizovalo nariadenie o vstupe do krajiny v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Od tejto soboty tak platí, že ľudia z krajín s nízkou mierou nákazy, medzi ktoré Rakúsko aktuálne zaraďuje aj ČR a SR, musia predložiť tzv. doklad 3G (testovaný, zaočkovaný alebo uzdravený) v prípade, ak nemôžu preukázať, že sa za posledných desať dní zdržiavali výlučne v Rakúsku alebo vo svojej vlasti.

Ak takýto doklad nemajú, musia do 24 hodín podstúpiť test na covid. Na rozdiel od zaočkovaných a uzdravených ľudí musia testované osoby ísť na päť dní do karantény, ktorú však môžu opustiť po novom negatívnom teste po piatich dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok