Kollár označil rokovanie v SIS za dôležité. Odmieta, že bolo utajené

TA3 TASR
21.5.2021 20:23

Predseda národnej rady Boris Kollár odmieta tvrdenia, že by bolo pondelkové (17. 5.) rokovanie najvyšších ústavných činiteľov a ďalších vysokopostavených predstaviteľov štátu na pôde Slovenskej informačnej služby utajené. Priestory SIS, ako tvrdí, museli použiť pre miestnosť, aby sa dokázali v takom veľkom formáte rozprávať. Zároveň potvrdil, že stretnutie inicioval premiér Eduard Heger.

Kollár označil rokovanie v SIS za dôležité. Odmieta, že bolo utajené
TASR/Jaroslav Novák

Kollár tvrdí, že sa na stretnutí dozvedeli informácie podobného typu, aké predstaviteľom štátu "pristávajú" vždy na stole, keď ich posiela diplomatický zbor, SIS či vojenské spravodajstvo. "Je absolútne namieste, keď sú podozrenia či poznatky, aby sme vedeli o tom spolu diskutovať,“ skonštatoval šéf parlamentu. Myslí si, že táto debata bola dôležitá. "Ja dostanem nejakú zložku, nejakú zložku dostane pani ministerka, ale každý si to v kancelárii prečítame, ale nediskutujeme o tom. Myslím si, že bolo dôležité, aby sme sa o tom porozprávali," podotkol s tým, že všetci mali rovnaké informácie.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá sa stretnutia v SIS taktiež zúčastnila, nevníma nejaké ohrozenie, o ktorom by bolo potrebné osobitne diskutovať. "Je dobré, že sme sa stretli a povedali sme si k danej veci, ktorá nám bola predostretá, čo si o tom myslíme,“ skonštatovala. Kollár i Kolíková zároveň poukázali na premiéra, ktorý podľa nich inicioval stretnutie a mal by o ňom aj bližšie informovať.

Podobné stretnutia do budúcnosti nevylúčil

Predseda vlády v piatok popoludní odmietol špekulácie, že by sa rokovanie na pôde SIS týkalo jej obvineného bývalého šéfa Vladimíra Pčolinského či iných vyšetrovaných živých prípadov. Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách. Heger nevylučuje takéto pracovné stretnutia aj v budúcnosti.

"Držíme sa kréda, ktoré sme občanom sľúbili, že pred zákonom sme si všetci rovní a pre nikoho neplatia žiadne výnimky. Presne v tomto duchu a s týmto cieľom sa na pôde SIS uskutočnilo pondelkové pracovné stretnutie," skonštatoval. Rokovanie označil za prospešné. Boj s organizovaným zločinom a korupciou, ktorá podľa Hegera zapustila na Slovensku hlboké korene, si vyžaduje, aby každá štátna inštitúcia dôsledne plnila svoje úlohy vymedzené zákonom. "Taktiež, aby vedúci predstavitelia v týchto inštitúciách v súlade so svojimi kompetenciami navzájom spolupracovali," vyhlásil premiér.

Na stretnutí na pôde SIS sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podľa medializovaných informácií podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Médiá informovali, že v tejto súvislosti sa mal spomínať aj prípad exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Okrem premiéra aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v SIS taktiež rokovala, odmietla, že by predmetom debaty bol prípad Vladimíra Pčolinského či iné prípady, ktoré aktuálne riešia orgány činné v trestnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok