Alergici, potešíme vás: Protipeľové opatrenia má aj sama príroda

TA3/bd
21.5.2021 18:11

Akonáhle príde jar, prichádzajú s ňou aj naše svrbiace oči a kýchanie spojené so sezónnymi alergiami. Senná nádcha postihuje až 30% populácie na celom svete. Už sa však nemusíte báť otvorených okien. Stačí si naštudovať naše rady a tipy a peľ vám nebude komplikovať život ako doteraz. Záchranu nájdete aj v prírode.

Alergici, potešíme vás: Protipeľové opatrenia má aj sama príroda
Pexels

Obyčajne nám s alergiami pomáhajú antihistaminiká, ktoré zmierňujú opuch a odstraňujú hlien. Vedľajším účinkom však býva únava. A nie vždy fungujú na 100 percent. Za uvoľnené nosné dutiny pykáme bolesťami hlavy či srdcovou arytmiou. Ak vás zasiahne sezónna alergia, vyskúšajte aj niektorý z alternatívnych, prírodných tipov proti peľovým útokom.

V prvom rade čistý domov

Keď je koncentrácia peľov v ovzduší vysoká, zdržiavajte sa vnútri. Najviac peľu poletuje ráno. Vtedy otvárajte okná a dvere čo najmenej. Po príchode domov si umyte vlasy, pretože v nich sa zachytí najviac peľových zrniečok. Vyprášte  odev, na oblečenie použite aj ručný vysávač alebo bežný odchlpovač. Pravidelne utierajte poličky a iné miesta, kde sa zachytáva najviac prachu aj peľu. Pravidelne si vymieňajte rúško.

Probiotiká podporujú imunitný systém aj u detí trpiacich alergickou nádchou.

pexels-andrea-piacquadio-3765115_0a140371-c22a-cf08.jpg

Jedzte probiotiká. Je preukázateľné, že probiotiká (napr. v jogurte) napomáhajú udržiavať rovnováhu medzi našimi črevnými baktériami, podporujú imunitný systém detí trpiacich alergickou nádchou. Neškodným k telu je aj výplach nosa soľným roztokom. Vyplachovanie z jednej nosnej dierky do druhej pomáha odstrániť hlien. Na tento účel sú skvelé konvičky na preplach nosa alebo injekčné striekačky.

Dýchajte trochu eukalyptusu

Zo sušených listov tejto rastliny je skvelý vonný olej, ktorý sa bežne používa na zmiernenie alergií vďaka svojej schopnosti zmierňovať zápal. Je prospešný aj pri dýchacích problémoch, ako je astma. Aj výťažok z kôry borovice prímorskej blokuje uvoľňovanie histamínu. Potláča tvorbu molekúl, zodpovedných za zúženie dýchacích ciest, za zvýšenú tvorbu hlienov, nepríjemný kašeľ a nekonečné kýchanie.

pexels-fotografierende-1793035_c0a80401-c354-10d7.jpg

Výskumy potvrdili, že aj kvercetín tlmí produkciu histamínu. Nájdete ho v cibuli, jablkách, čiernom čaji, dostať ho aj vo forme výživového doplnku. Vyskúšajte aj dobre korenené jedlo s cibuľou a cesnakom alebo horúcim zázvorom. Pomôže vám odhlieniť sa. Za každých okolností podporujte svoju imunitu a vyhýbajte sa stresu, ktorý patrí medzi spúšťačov mnohých alergií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok