Lietajúce taxíky už nie sú sci-fi. Onedlho majú prísť do Európy

TA3 ČTK
23.5.2021 07:00

Prvých lietajúcich taxíkov by sa Európa mohla dočkať už v roku 2024. Povedal to šéf Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva Patrick Ky. Konceptom mestskej leteckej mobility, teda vývojom prostriedkov, ktoré budú prepravovať pasažierov a bezpilotne aj náklad, sa zaoberá viac než pol tucta európskych firiem.

Lietajúce taxíky už nie sú sci-fi. Onedlho majú prísť do Európy
TASR/AP (Ilustračná fotografia)

Miliardový trh

"Myslím si, že letecké taxíky by sa mohli začať komerčne využívať v roku 2024 alebo 2025," skonštatoval Ky. Segment mestskej leteckej mobility bude podľa agentúry EASA v roku 2030 predstavovať v Európe trh s veľkosťou 4,2 miliardy eur, ktorý vytvorí 90.000 pracovných miest. Z hľadiska globálneho trhu bude 31 percent nových technológií v tejto oblasti pôvodom z Európy.

V niektorých prípadoch už začala EASA certifikáciu návrhov. Prvé stroje s nižšou hmotnosťou by mohli dostať zelenú okolo roku 2024, potvrdil Ky.

Bude premiéra na letnej olympiáde?

Nemecký start-up Volocopter a ďalší podporovatelia tohto projektu, napríklad spoločnosť Aéroports de Paris, ktorá spravuje parížske letiská Roissy a Orly, chcú technológiu predviesť počas letných olympijských hier, ktoré sa budú v Paríži konať v roku 2024.

EASA sa zaoberá projektami prepravy pasažierov s pilotom, ale aj bezpilotnou prepravou nákladu. Úplne autonómne prostriedky leteckej dopravy v mestách sú ešte vzdialené niekoľko rokov, uviedol Ky. Agentúra zároveň zverejnila štúdiu, podľa ktorej sa stroje s vertikálnym vzletom a pristátím, označované ako eVTOL a poháňané batériou, tešia priazni verejnosti.

Zhruba 71 percent opýtaných zo šiestich rôznych mestských lokalít uviedlo, že by služby leteckého taxíku alebo doručovanie tovaru dronmi, prípadne obe veci, využili. Najväčšie obavy mali z bezpečnosti, hluku a vplyvu na vtáky a hmyz. V prípade dronov vzniesli otázku kybernetickej bezpečnosti.

Úplne autonómne prostriedky leteckej dopravy v mestách sú ešte vzdialené niekoľko rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok