William a Harry: Zlyhanie BBC prispelo k Dianinmu strachu a paranoji

TA3 TASR
21.5.2021 11:32

Princovia William a Harry odsúdili televíziu BBC a novinára Martina Bashira za rozhovor s ich matkou princeznou Dianou po tom, ako sa ukázalo, že si Bashir zariadil stretnutie s princeznou "podvodným spôsobom", informuje agentúra AFP.

William a Harry: Zlyhanie BBC prispelo k Dianinmu strachu a paranoji
TASR/AP

Prvý krok k spravodlivosti

Podľa princa Williama tým "podstatne ovplyvnil" Dianine výroky a prispel k zániku vzťahu jeho rodičov. Zlyhanie BBC podľa neho tiež "významným spôsobom prispelo k strachu, paranoji a izolácii," ktoré Diana zažívala v posledných rokoch svojho života. "Bol vytvorený falošný naratív, z ktorého BBC a iní ťažili viac ako štvrť storočia," uviedol William vo vyhlásení.

Jeho brat princ Harry uviedol, že tieto zistenia sú "prvým krokom ku spravodlivosti a odhaleniu pravdy." Nekalé praktiky médií podľa neho zohrali úlohu aj pri smrti jeho matky a trvajú dodnes.

rozhovor_0a140371-7dd3-f599.jpg

BBC sa ospravedlnila

Televízia BBC sa v liste pre kráľovskú rodinu ospravedlnila za interview. Ospravedlnenia smerovala najmä princovi Williamovi, Harrymu, ale aj Dianinmu bratovi Charlesovi Spencerovi. Okrem toho sa rozhodla vrátiť všetky ocenenia, ktoré získala za program Panorama, ktorého súčasťou bol aj rozhovor s Dianou.

Dlho sa viedli dohady o tom, akým spôsobom Bashir presvedčil princeznú Dianu na poskytnutie rozhovoru, ktorý v roku 1995 sledovalo takmer 23 miliónov ľudí. Nezávislé vyšetrovanie prednedávnom dokázalo, že Bashir princeznú podviedol, keď jej ukázal falošné bankové výpisy, podľa ktorých platili jej najbližších spolupracovníkov bezpečnostné služby, aby sledovali každý jej krok.

Dovtedy neznámy Bashir neskôr urobil kariéru v amerických televíziách, kde napríklad viedol rozhovor aj so spevákom Michaelom Jacksonom. Neskôr sa vrátil do BBC, avšak minulý týždeň - tesne pred zverejnením výsledkov vyšetrovania - oznámil svoj odchod, údajne pre zdravotné problémy.

Dlho sa viedli dohady o tom, akým spôsobom Bashir presvedčil princeznú Dianu na poskytnutie rozhovoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok