PR správa

Liečivá terapia prírodou: Vytvorte si shinrin Yoku kútik na svojom balkóne

PR
24.5.2021 07:00

Japonský koncept shinrin Yoku dobýva už aj západnú pologuľu. Poetickým názvom lesnej terapie alebo dokonca lesnej kúpeli sa ale nenechajte zmiasť. Pre liečivé účinky prírody nemusíte jazdiť do nedotknutej divočiny. Podobnú službu vám urobí napríklad aj šikovne zariadený balkón.

Liečivá terapia prírodou: Vytvorte si shinrin Yoku kútik na svojom balkóne

Redukcia stresu, lepšie sústredenie, zvýšená imunita a lepšia nálada. To sú len niektoré z benefitov, ktoré prináša prírodná terapia. Výskumy vykonávané v Japonsku potvrdili, že kontakt s prírodou významne napomáha liečbe civilizačných chorôb. Oázu pokoja a zdravie si pritom ľahko vytvoríte aj v mestskej džungli.

Ako vyzerá balkón, ktorý lieči:

-      Hýri zeleňou a farbami.

-      Balkónový nábytok z prírodných materiálov pozýva k pokojnému posedeniu.

-      Textilné doplnky sú ladené do tlmených farieb.

-      Decentné osvetlenie dodáva priestoru intímnu atmosféru.

-      Ponúka dostatok súkromia a pocit bezpečia.

-      ... A rozhodne neslúži ako skladisko.

Balkón zariadený podľa princípov shinrin Yoku je skrátka miestom, kam si po náročnom dni prídete dobiť baterky. Kde si spríjemnite nudný home office. Kam si pôjdete čítať obľúbenú knižku alebo zameditovat. Pár minút v pokoji a v kontakte s rastlinami a prírodnými prvkami, ktoré si doprajete každý deň, bude mať na vašu psychiku a zdravie podobne blahodárny vplyv ako dlhá prechádzka v lese.

Zeleň ako základ pre útulný balkón

Aj malý balkón v paneláku premeníte na príjemnú relaxačnú zónu. Základom sú rozmanité kvety a upokojujúca zeleň. Na balkón sa skvele hodia letničky s farebnými kvetmi, ktoré umiestnite najlepšie na zábradlie. Doplňte ich o závesné kvetináče v štýle macramé, ktoré ľahko zavesíte do stropu. Priestor na zemi doplňte o stojné kvetináče so vždy zelenou rastlinou, na steny zaveste drôtenú konštrukciu na popínavé rastliny. Patríte medzi milovníkov varenia? Veľkú radosť vám urobí bylinková záhradka alebo pár kvetináčov s paradajkami, paprikami či šalátom.

Balkónový nábytok z bambusu, ratanu a dreva

Podľa konceptu shinrin Yoku by sme sa mali obklopovať prírodnými materiálmi čo najviac. Namiesto plastového či kovového nábytku preto siahnite radšej po rôznych variantoch dreva. Pri výbere balkónového nábytku buďte minimalistickí. Bohato stačia dve pohodlné stoličky, prípadne jednoduchá sedačka a stolík. Pre veľmi malé balkóny sa hodí sklopný alebo závesný stôl, ktorý po zložení ušetrí ďalší priestor.

S doplnkami na balkón šetrite

Pre lepšie prúdenie energie je podľa Japoncov dôležité nechať priestor "dýchať". Nesnažte sa preto zaplniť každé voľné miestečko kadejakou dekoráciou. Obmedzte sa na pár vankúšikov a Podsedáky a prípadne prestieranie. Oboje zlaďte do tlmených odtieňov, ktoré hneď nebudú priťahovať pozornosť. Pri dlhých letných večeroch príde vhod vkusný svietnik s citronelovou sviečkou, ktorá odpudzuje hmyz. Romantiku dodajú balkónu vkusné svetielka - opäť voľte prirodzenejšie, teple žlté svetlo. Vo svojom malom prírodnom raji by ste nemali byť ničím rušení, preto zábradlie prekryte bambusovou rohožou alebo steny oddeľte zástenou z textílií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok