Nie ste ešte zaočkovaní? Covid-19 sa bojí aj tejto látky v tele!

TA3/bd
21.5.2021 09:00

Štúdie o účinnosti vitamínu D v boji proti koronavírusu potvrdili jeho neuveriteľne pozitívny efekt na zníženie počtu úmrtí. Dostatočné hodnoty déčka v krvi môžu znamenať záchranu života až o 50% v rizikových skupinách diabetikov, hypertonikov a u ľudí s oslabenou imunitou. Pokiaľ na svoje očkovanie ešte čakáte, začnite so zvyšovaním dávok tohto vitamínu.

Nie ste ešte zaočkovaní? Covid-19 sa bojí aj tejto látky v tele!
Pexels

Vitamín D je tu s nami od nepamäti, vďaka slnečným lúčom ho môžeme absorbovať do tela cez pokožku. Je teda starý, ako ľudstvo samo. Jeho dokázateľne najväčším benefitom v boji s vírusom Covid-19 je ten, že znižuje riziko horných dýchacích ciest, znižuje krvný tlak, zlepšuje účinok inzulínu, čo pozitívne ovplyvňuje cukrovku. Všetko sú to ochorenia, ktoré zhoršujú liečbu a zvyšujú úmrtnosť.

Prevencia vitamínom D je preto zásadná a pokiaľ trpíte na niektoré z uvedených diagnóz a obvodný lekár vám ešte nenavrhol zvýšiť príjem vitamínu D, urobte tak sami. Zvýšené dávkovanie o troj- až päťnásobok odporúčanej dennej hodnoty nie je toxické. Dávku môžete zvýšiť až na 10 000 IU prvý týždeň od zahájenia cielenej suplementácie.

Dajte si vyšetriť hladiny déčka pomocou jednoduchého krvného testu.

pexels-andrea-piacquadio-3785566_0a140371-2507-b34c.jpg

S déčkom nám to lepšie myslí

Vitamín D je živina, ktorú vaše telo potrebuje na budovanie a udržiavanie zdravých kostí. Je to preto, že telo dokáže absorbovať vápnik, ktorý je primárnou zložkou kostí, ak je v ňom prítomný vitamín D. Vitamín D tiež reguluje mnoho ďalších bunkových funkcií vo vašom tele. Jeho protizápalové, antioxidačné a neuroprotektívne vlastnosti podporujú imunitu, činnosť svalov a činnosť mozgových buniek.

Vitamín D sa prirodzene nenachádza v mnohých potravinách, ale môžete ho získať z obohateného mlieka, obohatených obilnín a tučných rýb, ako sú losos, makrela a sardinky. Vaše telo tiež vyrába vitamín D, keď priame slnečné žiarenie premieňa chemickú látku vo vašej pokožke na aktívnu formu vitamínu (kalciferol).

pexels-polina-tankilevitch-3873191_c0a80301-2601-a1d3.jpg

Množstvo vitamínu D, ktoré vaša pokožka "vyrobí", závisí od mnohých faktorov, vrátane dennej doby, ročného obdobia, zemepisnej šírky a pigmentácie pokožky. V závislosti od toho, kde žijete a aký je váš životný štýl, sa môže produkcia vitamínu D v zimných mesiacoch znížiť alebo úplne chýbať. Je preto na mieste začať na jar s jeho suplementáciou, ak ste to v zime zanedbali.

Dajte si vyšetriť hladiny déčka v krvi

Mnoho starších ľudí nie je pravidelne vystavovaných slnečnému žiareniu a má problémy so vstrebávaním vitamínu D. Ak má váš lekár podozrenie, že nemáte dostatok vitamínu D, jeho hladinu môžete skontrolovať pomocou jednoduchého krvného testu.

Ako nám pomáha pri závažných ochoreniach?

Výskum naznačuje, že dlhodobé dopĺňanie vitamínu D znižuje riziko roztrúsenej sklerózy. Pacienti, ktorí vo svojej strave prijímajú dostatok vitamínu D a vápnika, môžu spomaliť úbytok kostných minerálov, pomáhajú tak predchádzať osteoporóze a znižovať zlomeniny kostí. Opýtajte sa svojho lekára, či potrebujete doplnok vápnika a vitamínu D na prevenciu alebo liečbu osteoporózy. Aplikácia vitamínu D na pokožku môže dokonca u niektorých ľudí liečiť aj psoriázu.

pexels-polina-zimmerman-3958561_c0a80301-27c7-2412.jpg

Diétujete? Užívate preháňadlá? Doplňte si vitamín D

Pri každom užívaní liekov alebo zásadnej zmene životného štýlu je nutné sa informovať, ako je to so vstrebávaním vitamínu D do tela. Užívanie vitamínu D spolu s liekmi znižujúcimi hladinu cholesterolu totiž môže znížiť jeho absorpciu. Aj lieky na chudnutie majú tento negatívny efekt. Ak podstupujete podpornú liečbu steroidnými liekmi, vieme, že môžu znižovať absorpciu vápnika a tým zhoršiť aj spracovanie vitamínu D v tele. A v neposlednom rade aj dlhodobé nadužívanie vysokých dávok stimulačných laxatív môže znížiť absorpciu vitamínu D a jeho parťáka vápnika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok