Čo nám môže spôsobovať stres? Na tieto veci si dajte pozor

TA3
21.5.2021 06:00

So stresom sa stretáva každý z nás. Aj keď ide o celkom normálnu reakciu tela na podnety z okolia, môže spôsobiť viaceré nepríjemnosti, a to najmä vtedy, keď pretrváva dlhodobo. V konečnom dôsledku sa môže pretaviť až do zdravotných problémov ako vysoký krvný tlak, depresie alebo úzkosti. Je dobré vedieť, čo tieto reakcie spúšťa a ako sa tomu prípadne vyhnúť. Pozrite sa s nami bližšie na to, čo vám denne môže spôsobovať stres.

Čo nám môže spôsobovať stres? Na tieto veci si dajte pozor
ČTK

  • Problémy s partnerom

Aj keď ste v šťastnom vzťahu, stres môžu vyvolať bežné situácie. Keď dvaja začnú žiť spolu, zrazu si všímajú aj tie detaily, ktoré dovtedy príliš nevnímali. "Na začiatku vzťahu je to o zvykoch dvoch rôznych ľudí, neskôr sa môžu pripojiť rozpory ohľadom rodičovstva či financií," uvádza profesor psychiatrie Ken Yeager. Ako to zvládnuť? Kľúčom je rovnováha, otvorená komunikácia, robenie kompromisov a taktiež nezabúdať na to, čo máte na tom druhom radi.

  • Stres iných ľudí

Stres je nákazlivý. Preukázala to nemecká štúdia v roku 2014, ktorá v sérii experimentov nechala jednu skupinu zúčastnených pozorovať tú druhú pri riešení stresujúcej úlohy. U oboch neskôr zaznamenali zvýšenú produkciu kortizolu - takzvaného stresového hormónu. Môžete to zažiť napríklad v spoločnosti niekoho, kto si prechádza ťažkým obdobím. Tento empatický stres si však netreba osvojiť a radšej pomôcť druhému človeku prekonať ho.

  • Sociálne siete a technológie

Na prvý pohľad sa zdá, že Facebook alebo Instagram nás udržiavajú v kontake s priateľmi. Avšak majú aj svoju temnú stránku. Štúdie preukázali, že časté využívanie sociálnych sietí môže byť spojené s negatívnym zmýšľaním o sebe. Veľkú rolu zohrávajú aj technológie. Používanie telefónu alebo počítaču tesne pred spaním skutočne nepomáha, môže to naopak viesť k problémom so spánkom. Ľudia majú tiež tendenciu byť stále pracovne k dispozícii, napríklad na telefónoch, neustále kontrolovanie upozornení nám však len pridáva vrásky.

  • Drobné rozptýlenia

Rozptýlenie môže byť v určitej situácii dobré, napríklad ak si dáte pauzu od práce a vybehnete niekam na obed. No funguje to aj v opačnom prípade, keď ste príliš zaneprázdnení myšlienkami na niečo iné a nedokážete sa poriadne sústrediť na to, čo sa deje okolo vás. Ľudia by sa mali naučiť byť prítomní v danom okamihu a dávať pozor na to, čo sa práve deje. Keď je myseľ prítomná a sústredená, odchádza aj stres a úzkosť.

  • Kofeín v káve, čaji a čokoláde

Kofeín v káve vie stresové situácie ešte zhoršiť. Ako je to však s čajom alebo tmavou čokoládou? Aj v nich sa totiž môže nachádzať kofeín, ktorý nás síce nabudí, no naopak vie spôsobiť problém so spánkom, trávením a aj podráždenosťou.

  • Príliš veľké očakávania

Ak veci nejdú tak, ako očakávate, reagujete podráždene alebo sa pripravíte na nový plán? Byť realistom je niekedy prospešné, netreba mať príliš veľké očakávania a byť pripravený jednoducho aj na to, že sa niečo nepodarí. Ušetríte si mnoho starostí.

  • Samotná reakcia na stres

Ak reagujete na stres zvýšeným tempom práce alebo prejedaním sa, len to zhoršujete. Fyzická aktivita a zdravšie stravovanie pomáhajú telu vyrovnávať sa aj so stresom. Preto treba tieto činnosti viac zapojiť do svojho bežného dňa.

  • Multitasking

Nadmerným zvýšením produktivity si môžete vyvolať aj vyšší stres. Ľudia, ktorí sa snažia vykonať viacero úloh naraz, majú vyšší tep než tí, ktorí si úlohy rovnomerne rozdelia. Preto je niekedy lepšie vykonávať úlohy postupne a nie všetky naraz.

  • Neistota

Neistota v práci, vo vzťahu či financiách. Aj to vie človeka potrápiť, pokiaľ nemáme poriadok v základných pilieroch života, je ťažké sústrediť sa na bežné veci v živote. Následne to môže človeku vyvolať aj ťažšie úzkosti.

  • Pandémia

Po predošlom roku sa pandémia koronavírusu ukázala ako nový spúšťač stresu. Mnohí ľudia prišli o prácu, blízkych, narastal strach z neznámej choroby. Je však dôležité opäť si uvedomiť, kam už ľudstvo pokročilo vo vývoji vakcín a nepoľaviť v snahe chrániť sa. Napokon situácia sa už pomaly zlepšuje aj u nás.

  • Alkohol

Dať si občas pohár vína po ťažkom dni v práci nás môže navonok uvoľniť, avšak niekedy práve ten pohár vína môže ísť proti nám. Alkohol skutočne zvyšuje vylučovanie stresového hormónu v tele, preto jeho nadmerná konzumácia uškodí po fyzickej i psychickej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok