ČR sa po krajských a senátnych voľbách sfarbí do červeno-oranžova

TA3, SITA, TASR
14.10.2012 08:39

Úspechom ľavicových strán sa v Českej republike skončili dvojdňové voľby do 13 krajských zastupiteľstiev (okrem Prahy) a tretiny Senátu. Zdrvujúcu porážku utrpela pravicová koaličná vláda premiéra Petra Nečasa vedená jeho Občianskou demokratickou stranou (ODS) v krajských voľbách.

Výsledky českých volieb si všímajú aj zahraničné médiá

Česká stredopravicová vládna koalícia utrpela v piatkových a sobotňajších voľbách do Senátu a krajských zastupiteľstiev zdrvujúcu porážku. Vyplýva to z výsledkov oboch hlasovaní, ktoré priniesli úspech najmä opozičným sociálnym demokratom a komunistom. Ľavica tak zrejme výrazne posilní svoju prevahu v hornej komore parlamentu, ktorej dominovala už pred voľbami. Občania v nich mali rozhodnúť o novom obsadení jednej tretiny z 81 kresiel, žiadny z kandidátov však vo svojom obvode nezískal viac ako 50 percent hlasov, čo je podmienkou pre zvolenie v prvom kole. Opozícia si tak musí počkať na výsledky druhého kola naplánovaného na 19. a 20. októbra.

Vo voľbách do krajských zastupiteľstiev, ktoré sa konali vo všetkých krajoch okrem Prahy, Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) zaznamenala až deväť víťazstiev. Ďalšie dva kraje budú patriť Komunistickej strane Čiech a Moravy (KSČM), zatiaľ čo vládna Občianska demokratická strana (ODS) získala iba jeden. Obe hlasovania pritom poznačila slabá účasť, ktorá sa v oboch prípadoch pohybovala na úrovni jednej tretiny. Premiér Petr Nečas nepriaznivé výsledky komentoval slovami, že pre neho nie sú prekvapením a potvrdzujú "železné pravidlo", že strana nesúca zodpovednosť za vládnutie v krajských voľbách prehráva.

Odpoveď na úspech KSČM dala hackerská skupina Anonymous útokom na  jej web v Brne

Hackeri z medzinárodnej skupiny Anonymous napadli dnes internetovú stránku Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) v Brne, kde nelichotivými slovami kritizovali voličov komunistov. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok