Špargľu si obľúbia najmä ženy: Zmierňuje PMS, prospieva tehotným a nemá takmer žiadne kalórie

TA3/ZuMa
26.5.2021 16:00

V týchto týždňoch ju uvidíte všade. Nenápadnú zeleninu, ktorá si vaše chuťové poháriky buď nadobro získa, alebo nebudete vôbec chápať, čo na nej ostatní vidia. Zoznámte sa, špargľa! Má obrovský prínos pre naše zdravie a oceníte ju i pri diéte.

Špargľu si obľúbia najmä ženy: Zmierňuje PMS, prospieva tehotným a nemá takmer žiadne kalórie
Pexels/Nataliya Vaitkevich

Pochádza zo starovekého Grécka a odtiaľ sa dostala na územie celej Európy. Napriek tomu, že pestovaniu špargle sa výborne darí aj v našich zemepisných šírkach, nájdeme ju len v máloktorej záhrade. Skôr si nenápadnú zeleninu všimneme v obchode, preto sa naučte spoznať, kedy je čerstvá. Hlavičky by mali byť veľké a suché, ale tiež ju skúste ohnúť, a ak je pružná natoľko, že by mohla prasknúť, rovno ju berte domov na obed či večeru.

Špargľa a zdravie

Ak ju dobre ošúpete a nenecháte na špargli drevnaté časti, bude z nej perfektná krémová polievka, príloha k mäsu či súčasť cestovín. Špargľa na tanieri má blahodarné účinky na krvný obeh a celkovo na srdce, poradí si tiež s vysokým krvným tlakom a cholesterolom.

Čo sa týka vitamínov, špargľa obsahuje áčko, béčko, céčko i éčko. Tiež je bohatá na vápnik, draslík, síru, horčík, železo, fosfor a zinok. Servírujte si ju i v prípade, že držíte diétu alebo chcete schudnúť, 100 gramov obsahuje len 22 kalórii a z veľkej časti ju tvorí voda.

Zázrak pre ženy

Pre nežnejšie pohlavie je táto zelenina výborným pomocníkom. Zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu a zmierňuje s tým súvisiace opuchy. Rovnako ju ocenia aj tehotné, keďže je zdrojom kyseliny listovej, zabraňuje zadržiavaniu vody v tele a tiež pomáha predchádzať nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok