Nestrašíme, ale...! Môžete mať vážne, no nediagnostikované ochorenie krvi

TA3/bd
20.5.2021 18:04

Hemofília je vrodená choroba, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu bielkoviny krvnej plazmy, a tým aj nedostatočnú zrážanlivosť krvi a zastavenie krvácania po poranení. Mnohé ženy hemofiličky však o svojej diagnóze vôbec nevedia.

Nestrašíme, ale...! Môžete mať vážne, no nediagnostikované ochorenie krvi
Pexels

Hemofília je zákerná choroba, ktorej krvácanie sa nedá nikdy predvídať a dokonca mu ani predísť. Niektoré druhy krvácania môžu viesť až k ohrozeniu života. K nadmernému krvácaniu totiž dochádza už pri minimálnych úrazoch, poraneniach, pri trhaní zubov, po operáciách, ale u ťažších hemofilikov aj k tzv. spontánnemu krvácaniu. Každé z nich zanecháva v organizme neodstrániteľné následky, hlavne na pohybovom aparáte, vedúcom v konečnom dôsledku k invalidite a imobilite takéhoto pacienta. V niektorých prípadoch už vo veľmi mladom veku.

Silná menštruácia a skrytá hemofília

Asi 30 percent všetkých žien hlási v určitom období reprodukčného veku silné menštruačné krvácanie. Až 15 percent z nich má poruchu krvácania, o ktorej nevie a nebola im nikdy diagnostikovaná. Týmto ženám hrozí akútne krvácanie vedúce k transfúzii krvi a potrebe hysterektómie!

Nedostatok železa a silný menzes sú príliš často ignorované, ale môže ísť o príznaky základnej poruchy krvácania.

pexels-amornthep-srina-1164531_0a140371-80d0-70ff.jpg

Nedostatok železa a abnormálne mesiačiky

Medzi poruchy krvácania, ktoré postihujú ženy, patrí von Willebrandova choroba a hemofília. Obe sú dedičné a sú spôsobené nízkou hladinou „faktorov zrážania“, tzn. proteínov, potrebných pre normálnu zrážanlivosť krvi. V rodinách s poruchou krvácania je bežné, že si ženy neuvedomujú, že ich menštruácia je silná, pretože iné postihnuté ženy v rodine majú podobné problémy. Náročné periódy sa im zdajú normálne.

Existujú aj sociálne stigmy proti otvorenej diskusii o menštruácii, ktoré je ťažké prekonať. Ako spoznať, že nemáte normálny menzes? Ak spozorujete, že si meníte vložku alebo tampóny častejšie ako každú hodinu, krvácate silno aj v noci a trvá to dlhšie ako sedem dní. Aj anémia z nedostatku železa v krvi je obzvlášť znepokojujúca, pretože vedie k únave a dýchavičnosti, ako aj ku zlým výkonom v škole a práci. Nedostatok železa a silný menzes sú príliš často ignorované, ale môže ísť o príznaky základnej poruchy krvácania.

pexels-andrea-piacquadio-3807733_0a140371-8115-b07a.jpg

Aj ženy môžu mať hemofíliu

Ženy, ktoré sú nositeľkami hemofílie, sa veľmi často považujú „iba" za nositeľky, čiže osoby, ktoré sú schopné prenášať zmutovaný gén na svoje deti. Také sú medicínske vysvetlenia. Ich krvácanie potom nie je liečené kvôli tejto mylnej predstave. Výskumy však ukázali, že 30 až 40 percent samotných nosičov hemofílie má neobvyklé krvácanie vrátane silných periód, popôrodného krvácania a krvácania do kĺbov, čiže vnútorného krvácania, spôsobeného práve hemofíliou.

Liečba sa zatiaľ orientuje na zvládnutie ťažkých menzesov. Patrí sem antikoncepcia, vnútromaternicové teliesko alebo ablácia endometria. V zriedkavých prípadoch potrebujú ženy s poruchami krvácania na zvládnutie ťažkých menštruácií infúzie faktorov zrážania krvi. Následky, ktoré môže mať zanedbaná hemofília sú preto životu nebezpečné. Ak máte niektoré z vyššie uvedených príznakov, obráťte sa na svojho lekára.

Témy: choroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok