EÚ zmierni podmienky cestovania z tretích krajín, zohľadní očkovanie

TA3 TASR
20.5.2021 16:35

Rada EÚ prijala pozmeňujúce odporúčanie o dočasnom obmedzení cestovania do EÚ, ktoré nie je nevyhnutne potrebné. Návrh reaguje na prebiehajúce vakcinačné kampane proti novému koronavírusu, zavádza určité výnimky pre zaočkované osoby a zmierňuje platné cestovné obmedzenia týkajúce sa tretích krajín.

EÚ zmierni podmienky cestovania z tretích krajín, zohľadní očkovanie
TASR/AP

Štvrtkové odporúčanie zároveň zohľadňuje možné riziká, ktoré predstavujú nové varianty koronavírusu. Stanovuje mechanizmus tzv. "núdzovej brzdy", ktorý má rýchle reagovať na vznik nových mutácií vírusu v tretích krajinách. Ak sa epidemiologická situácia v tretej krajine alebo istom regióne sveta prudko zhorší, najmä ak sa zistí šírenie nového variantu vírusu, členské štáty Únie by mali prijať urgentné a dočasné obmedzenie pre všetky cesty osôb z takejto zóny do EÚ.

Núdzová brzda by sa nemala vzťahovať na občanov a obyvateľov s dlhodobým pobytom v EÚ a určité kategórie cestujúcich, ktorí však v takomto prípade musia rátať s testovaním a karanténou aj po plnom zaočkovaní.

Ak niektorý členský štát EÚ uplatní obmedzenia núdzovej brzdy, ostatné členské štáty by mali urgentne preskúmať novú situáciu v úzkej spolupráci s Európskou komisiou. Takéto obmedzenia sa budú musieť revidovať najmenej každé dva týždne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok