Hladiny riek na východe by mali poklesnúť, očakávajú vodohospodári

TA3 TASR
20.5.2021 12:22

Slovenský vodohospodársky podnik očakáva vo štvrtok vzhľadom na predpokladaný vývoj počasia ustálenosť až pokles hladín vodných tokov na východnom Slovensku. Uviedol to hovorca úseku generálneho riaditeľa SVP Marián Bocák.

Hladiny riek na východe by mali poklesnúť, očakávajú vodohospodári
TASR/Lukáš Grinaj (ilu)

„Počas noci bol pozorovaný na niektorých vodných tokoch východného Slovenska mierny vzostup vodných hladín. Ten bol podmienený nárastom povrchového odtoku spôsobeného kombináciou včerajších atmosférických zrážok a nasýtenosti jednotlivých vrstiev geologického prostredia povodí najmä v dolnej časti územia,“ vysvetlil Bocák. Ako ďalej priblížil, na ostatných tokoch východného Slovenska je ustálenosť až pokles vodných hladín. Na toku Torysa je taktiež pokles pri vysokom vodnom stave.

Bocák ozrejmil, že v súčasnosti správca vodných tokov monitoruje situáciu a počas večera a noci mal na východnom Slovensku v teréne 94 vodohospodárov, ktorí vykonávali záchranné a zabezpečovacie práce po povodni, a 50 kusov techniky, pričom bolo použitých 190 ton lomového kameňa. „Vzhľadom na zvýšené vodné stavy nebolo zatiaľ možné určiť presný rozsah povodňových škôd a rozsah zabezpečovacích prác, ktoré už správca toku vykonáva tam, kde voda opadla,“ doplnil hovorca.

Aká je situácia v regiónoch?

Podľa jeho slov druhý stupeň povodňovej aktivity pretrváva v obciach Jedlinka, Davidov, Dulová Ves, Ďapalovce, Ohradzany, Jovsa, Fintice, Drienov, Vyšný Hrabovec, Kendice, Tokajík, Bžany-Valkov, Matiaška, Rešov, Šarišské Dravce, Sady nad Torysou, Družstevná pri Hornáde, Malá Ida, Hriadky a v meste Podolínec. Druhý SPA platí tiež aj pre vodný tok Trnávka a prítoky, vodný tok Roňava a prítoky, Bačkovský potok a prítoky, Torysa a Olšava pre Košice-okolie aj pre Hornád a prítoky v celom Košickom Kraji.

„Tretí SPA platí v obciach Kechnec, Nižné Repaše, Petrovany, Nižná Hutka, Čičava, Lúčka, Bzenov, Šarišské Sokolovce, Beniakovce a Bodovce,“ dodal Bocák.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok