Finančníka Kvietika obvinili v novej kauze, týka sa pozemkového fondu

TA3 TASR
20.5.2021 09:15

Finančník Martin Kvietik je obvinený v novej korupčnej kauze na Slovenskom pozemkovom fonde. Voči uzneseniu o vznesení obvinenia podal sťažnosť. Informoval o tom jeho obhajca Dušan Ivan s tým, že jeho klient sa od stredy 19. 5. nachádza stále v cele predbežného zadržania.

Finančníka Kvietika obvinili v novej kauze, týka sa pozemkového fondu
TASR/Pavol Zachar

Znásilňovanie práva?

"Zadržanie môjho klienta, podnikateľa Martina K. v údajnej korupčnej kauze SPF považuje obhajoba za zneužívanie a znásilňovanie práva, ako aj za zjavný protiprávny zásah do jeho slobody. Snahy o opätovné protiprávne zaistenia založené na výpovediach kontroverzných a nevierohodných kajúcnikov všeobecne vníma obhajoba ako okázalú a v demokratickej spoločnosti veľmi nebezpečnú šikanu," zdôraznil advokát.

Obhajca pokladá za neprijateľné, aby na nové obvinenie stačila len výpoveď kajúcnika v nepodstatnej časti potvrdená dvoma jeho spolupracovníkmi. "Takúto neoverenú a zištnú výpoveď kajúcnika, pôvodne väzobne stíhaného advokáta, odmietli okrem podnikateľa Martina K. aj všetci zadržaní bývalí čelní predstavitelia SPF," povedal Ivan.

Ministerstvo informácie nemá

Zdôraznil, že zadržaný Kvietik počas svojej väzby v inej trestnej veci a ani po svojom prepustení neposkytol žiaden dôvod na kolúznu alebo inú väzbu. "Obhajoba dúfa, že v prípade podania návrhu na vzatie do väzby prokurátorom príde k starostlivému posúdeniu všetkých aspektov prípadného väzobného stíhania," dodal advokát.

NAKA zadržala v stredu osem osôb pre korupčnú trestnú činnosť súvisiacu so Slovenským pozemkovým fondom. Išlo o policajné akcie s krycími názvami Latifundista a Feudál. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podľa hovorcu Daniela Hrežíka zatiaľ nemá bližšie informácie a ani mená osôb, ktorých sa predmetná záležitosť dotýka. SPF ako inštitúcia podľa neho koná samostatne, dianie na SPF však agrorezort rozhodne zaujíma.

Martina Kvietika prepustil z väzby 11. marca Najvyšší súd SR. Vo väzbe bol od júla 2020, keď bol zadržaný počas akcie Dobytkár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok