Vyšiel vám negatívny test, no cítite príznaky vírusu? V lekárni si kúpte covid balíček

TA3/bd
20.5.2021 09:00

Pandémia koronavírusu má svoj vrchol zdá sa za sebou. Príznaky covidu máme už naštudované do najmenších detailov. Líšia sa však od človeka k človeku. Nedôvera Slovákov k výsledkom skríningových testov a mnohé, aj falošne negatívne odbery vedú ľudí do lekární.

Vyšiel vám negatívny test, no cítite príznaky vírusu? V lekárni si kúpte covid balíček
Pexels, Archív S.R.

Cez rúško šepkajú lekárnikom, že sú „možno pozitívni“. „Je to tak,“ súhlasí Mgr. Sylvia Rakšányová, vedúca magistra v jednej z bratislavských lekární. „Prichádzajú osobne, pýtajú lieky, napriek tomu, že by mali ostať doma, keď sa cítia zle a nechať si ich priniesť.“

Vitamín D je stále základ

Spektrum chorôb, ktoré sa môžu skrývať za našou únavou a kašľom je veľké. Pandemická situácia a každodenné správy o víruse nás však nútia premýšľať nad tým najhorším variantom. Čo keď… Pýtali sme sa preto ďalej, čo si radšej preventívne v lekárni zaobstarať, ak nám vyšiel negatívny test, ale cítime sa pozitívne? „Ak máte známe príznaky koronavírusu, treba si zadovážiť vitamín D na zvýšenie obranyschopnosti. Déčko je dôležité na aktiváciu bielych krviniek. Denná dávka by mala byť 2000 IU pre dospelého,“ vysvetľuje lekárnička. „Určite vám dáme zinok, pretože má výrazne antioxidačné účinky, vďaka ktorým chráni bunku pred poškodením voľnými radikálmi. Zinok si nedokáže telo vyrobiť, preto musí byť dodaný.“

Urobiť si domáci test na covid z krvi alebo výter zo špičky nosa má zmysel. Napriek tomu Ministerstvo zdravotníctva SR odporúča vykonávať toto testovanie iba s vyškoleným personálom.

pexels-polina-tankilevitch-3873209_c0a80401-dddf-9082.jpg

Zdravie za pár eur

K déčku a zinku sa pridáva ešte selén. Pomáhajú aj betaglukány, ktoré dokážu zmierniť priebeh vírusových a bakteriálnych infekcií. „Vitamín C sa používa všeobecne na stimuláciu vlastnej obranyschopnosti,“ dopĺňa odborníčka. Telo dobre funguje, ak má zdravé črevá, v ktorých je základ našej imunity. Každý lekárnik vám preto do korona balíčka pridá aj účinné probiotiká. Spoznať u pacienta Covid-19 je náročné, ochorenie býva dosť asymptomatické. Navyše je jar, vonku na nás striehne množstvo alergií, mávame suché oči a sliznice, ktoré nás nútia kašľať. „Ak máte teplotu, používajte bežne dostupné lieky s obsahom paracetamolu. Alebo ibuprofen, aj keď sa objavili zavádzajúce recenzie. Prípady, že by pri tejto diagnóze škodil, sa nakoniec nepotvrdili.“ Pokiaľ ste sa zásobili odporúčanými doplnkami výživy a voľnopredajnými liekmi, cena balíka prvej pomoci vás vyjde do 20 eur. Lieky vám vydržia na liečbu až niekoľko týždňov.

pexels-pixabay-139398_0a140371-e182-04a6.jpg

Nevymýšľajte si dávkovanie

Odporúčané doplnky a lieky z lekárne treba užívať pravidelne a podľa pokynov. Pri dieťati dávku upraviť podľa veku a hmotnosti. „Lieky na covid by sa nemali jesť nikdy nalačno,“ upozorňuje lekárnička. „Veľká časť pacientov, ktorí ochorenie prekonali mali značné problémy s trávením a žalúdok máme len jeden. Vždy treba niečo malé zjesť, až potom liek alebo doplnok výživy užiť.“ A na záver jedna výzva: „Keď príde covid pacient do lekárne, mal by mať jasno, čo potrebuje a neprechádzal sa tam s koronou. Uvedomiť si svoj zdravotný stav, neohrozovať nákazou druhých, deti, tehotné ženy alebo personál lekárne,“ prosí o nepoľavovanie disciplíny magistra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok