Raši a Kavecká vysvetlili, ako by mohli vyzerať očkovacie certifikáty

TA3
19.5.2021 21:05

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský avizoval, že ľudia dostanú dvojjazyčné certifikáty o očkovaní. Tí, ktorí už zaočkovaní sú, si ich budú môcť jednoducho vybaviť. Bývalý minister zdravotníctva Richard Raši, starostka a poslankyňa Monika Kavecká v relácii Téma dňa bližšie vysvetlili, ako by to mohlo vyzerať a čo nás v rámci očkovacích certifikátov ešte čaká.

Raši a Kavecká vysvetlili, ako by mohli vyzerať očkovacie certifikáty
TA3

"Aby nás ostatné krajiny vedeli akceptovať, potrebujú vedieť, že to, čím sa preukážeme, má jednotnú formu," zdôraznil Raši podľa ktorého ide o jednoduchú vec. "Netreba na to špeciálne programy, mohli sme to mať dávno urobené. Z našich občanov robíme občanov druhej kategórie," dodal s tým, že avizované certifikáty sú podľa neho prechodným riešením, definitívne budú až vtedy, keď to bude mať nejaký ochranný znak. "Dohoda na strane EÚ ešte nenastala, preto krajiny robia aj národné riešenia a testujú ich. My sme len jednou z dvoch krajín, ktorá to nemá, preto sme na to tlačili," uviedol za stranu Hlas-SD.

Podľa Kaveckej treba s týmito informáciami narábať opatrne. "Informácia o vakcíne je výsostne zdravotná, očkovanie by malo byť slobodou nad rámec, podstatou stále je, aby sme mali čo najviac ľudí zaočkovaných, jednotné certifikáty rieši aj EÚ, má deadline do 26. júna," dodala.

Raši avizoval praktické riešenia. Podľa neho sa potvrdeniu na papieri A4 úplne nevyhneme, riešením je však aj mobilná aplikácia s QR kódom. "Máme riešenie aj na ochranu osobných údajov, Hlas navrhuje prečítanie kódu v mobile alebo certifikáte, na základe ktorého by mal colník na hraniciach rozoznať, že máte oprávnenie na vstup do krajiny. Nemusí vedieť či ste očkovaní, testovaní alebo či ste prekonali Covid. Tento kód by malo vydávať NCZI, je to autorita ktorá má všetky údaje, ministerstvo investícií doteraz neurobilo nič," povedal.

Podľa Kaveckej budú certifikáty vydávané od soboty spĺňať aj bezpečnostné kódy a budú vydávané slovenskou autoritou. Zabezpečí to vraj ministerstvo zdravotníctva. Ak je niekto už zaočkovaný, o nový certifikát musí dodatočne požiadať, podľa Kaveckej bude návod veľmi jednoduchý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok