Deti a online hry: Kde končí zábava a začína problém?

TA3/ZuMa
23.5.2021 10:00

Počítač, mobil, tablet, televízia či herná konzola sa stali každodennou súčasťou života našich detí. Počas pandémie, kedy sa škola obmedzila na pár hodín denne, aj to virtuálne, si naše ratolesti zvykli na moderné technológie natoľko, že odborníci bijú na poplach. Zistite, kedy je čas strávený pred obrazovkou ešte únosný, a kedy už začína závislosť.

Deti a online hry: Kde končí zábava a začína problém?
Pixabay/Bokskapet

Elektronika by do života našich detí zasahovala tak či tak, no obdobie sociálnej izolácie najmladšiu generáciu v podstate donútilo tráviť čas na internete. Aktuálny americký prieskum ukázal, že až 85 % rodičov školopovinných detí sa obáva o ich zdravie z dôvodu závislosti na online hrách. Z toho polovica zrátala, že ich potomkovia strávia pred obrazovkou denne 6 a viac hodín. Hoci prieskum nie je z našich končín, alarmujúci je už len fakt, že pred koronou bolo znepokojených rodičov len 8 %.

Spoznajte závislosť

Závislosť na počítačových hrách je pritom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO od roku 2018 oficiálna diagnóza a patrí medzi psychické poruchy. Typické je, ak dieťa stráca kontrolu nad časom a trávi pri hre aj hodiny, ktoré by malo venovať napríklad učeniu či spánku. Jasným prejavom, že niečo nie je v poriadku, je i fakt, ak vaša ratolesť dáva online hre prednosť pred akoukoľvek inou zábavnou aktivitou, napríklad možnosti ísť von s kamarátmi či zahrať si spoločenské hry s rodinou. Poviete si, že to je len vekom a prejde to. Sledovať vývoj a určiť dieťaťu striktné hranice je však nielen v moci rodičov, ale dokonca ich povinnosťou. Posadiť dcéru či syna pred obrazovku nie je vhodná forma, ako ich odložiť a zabaviť, kým vy potrebujete stihnúť iné povinnosti.

V neposlednom rade si všímajte nálady vašich potomkov a ich zmeny v súvislosti s hrami. Hádate sa kvôli času strávenom pri hernej konzole či na mobile? Je dieťa neustále mrzuté a nálada sa mu zlepší len, keď je online? Podľa prieskumu z Univerzity Brighama Younga v americkom Utahu má tieto príznaky každé desiate dieťa. Stále však ide o dáta mimo našej krajiny.

pexels-alexander-kovalev-3977908_0a140370-3640-edaa.jpg

Ideálny čas

Ak sa začnete o problematiku detí v online svete zaujímať, zistíte, že odborníci odporúčajú mladým tráviť na internete veľmi málo času, pokiaľ sa nejedná o surfovanie v súvislosti so školským projektom alebo o inú vzdelávaciu aktivitu. Čisto na hranie sa odporúčajú stredoškolákom len dve hodiny denne, žiakom základných škôl len jedna hodina, ale cez víkendy môžete povoliť dieťaťu extra čas.

V prípade, že už teraz tento vyhradený limit vaše potomstvo prekračuje, môžete nastoliť postupnú zmenu. Radikálne odstrihnutie od počítača či konzoly nebude veľmi efektívne.

Zmeny robte postupne

O problémoch treba hovoriť, a tak by ste mali tému nadmerného hrania otvorene prebrať aj so svojimi deťmi. Následne môžete ponúknuť alternatívny program, ktorým by sa dokázali zabaviť. Pomôže tiež, ak z detskej izby odstránite monitory a keď sami pôjdete príkladom. Zaveďte napríklad jeden deň v týždni offline pre celú rodinu. Alebo denne odkladajte v rovnakých večerných hodinách všetku elektroniku bokom. Chce to režim nie len v etape strávenej „gamingom“ ale i v hodinách mimo hrania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok