Jarná únava a naša strava: Spoznajte potraviny, ktoré nás uspávajú

TA3/bd
19.5.2021 18:00

Tiež sa cítite často unavení? Zima nás už opúšťa, ale teploty sú stále kolísavé. A niektorí z nás ju už cítia - jarnú únavu. Každú jar je to rovnaké, slnko naberá na sile, príroda sa prebúdza zo zimného spánku. A vám sa nechce radovať, pretože nemáte náladu...

Jarná únava a naša strava: Spoznajte potraviny, ktoré nás uspávajú
Pexels

Nadmerná únava a stavy vyčerpania sú typické na jar hlavne u žien s nízkym krvným tlakom alebo u osôb so slabou fyzickou zdatnosťou, ako sú starší ľudia. Mnohí sa cítia len apaticky, iní trpia bolesťami hlavy, nesústredenosťou alebo dokonca nespavosťou. A dokonca nás na jar unaví aj samotná konzumácia jedla. Pocit únavy po jedle by vo všeobecnosti nemal byť dôvodom na obavy, je to normálne. Ak vás však dlho neopúšťa, treba ho preskúmať.

Ak máte podozrenie, že únavu po jedle spôsobuje niečo iné ako vaša strava, vždy kontaktujte lekára.

pexels-cottonbro-4769486_0a140370-3100-99be.jpg

Bielkoviny nás uspávajú

Ak sa pri niektorých jedlách cítite nabudení (zmrzlina, ovocie), na druhej strane váh sú zase potraviny, ktoré z nás robia spachtošov. Sú to práve tie, ktoré obsahujú látku tryptofán. Ide o aminokyselinu potrebnú na tvorbu serotonínu, ktorý nám pomáha regulovať spánok. Ak zjete jedlo s vysokým obsahom tryptofánu, vaše telo môže produkovať viac serotonínu, čo vedie k pocitu únavy.

Tryptofán nájdeme v potravinách s vysokým obsahom bielkovín (sója, vajcia, syry či ryby). Tryptofán nie je jediným dôvodom únavy súvisiacej s potravinami. Také „neškodné“ čerešne nám napr. zvyšujú hladinu melatonínu, spánkového hormónu. Večer nám môžu pomôcť predĺžiť trvanie a kvalitu spánku, no počas dňa spať nechceme.

pexels-klaus-nielsen-6294469_c0a80301-302c-af19.jpg

Únava po jedle nemusí prísť

Ak sa chcete vyhnúť únave po jedle, zamerajte sa na konzumáciu ľahkých potravín s vyššou energiou. Listová zelenina je skvelá, no predovšetkým špenát. Je nabitý železom, ktoré podporuje cirkuláciu červených krviniek, vďaka čomu sa budete cítiť bdelí a sústredení. Ovsené vločky sú úžasné hlavne na raňajky, ale jedzte ich aj cez deň. Celé zrná sa vstrebávajú do tela pomaly, čo vedie k predĺženému uvoľňovaniu energie. Obsahujú tiež vitamíny skupiny B, ako je niacín a folát, ktoré vášmu telu pomáhajú zabezpečiť dostatok energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok