Chýbajú nám onkologické lieky s najvyšším prínosom, upozorňuje Smatana

TA3 TASR
19.5.2021 17:12

Na Slovensku nie je dostupná veľká časť onkologických liekov, ktoré hodnotia európski experti ako lieky s najväčším prínosom. Na sociálnej sieti na to upozornil analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana. Odvoláva sa pritom na poslednú správu Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu.

Chýbajú nám onkologické lieky s najvyšším prínosom, upozorňuje Smatana
SITA/AP

Pribudol len jeden liek

Správa poukazuje na to, že za posledný rok sa dostupnosť liekov na rakovinu na Slovensku nezlepšila. Hovorí, že celkovo je z 95 moderných liekov na onkologické ochorenia registrovaných cez Európsku liekovú agentúru v rokoch 2011 až 2020 v SR dostupná len tretina z nich, konkrétne 31 liekov. Kým v minulom roku napríklad v Rumunsku pribudlo 11 nových štandardne hradených liekov, v Česku ich bolo osem. Na Slovensku však v tomto období pribudol len jeden liek.

„Napríklad pri liečbe rakoviny prsníka môžu lekári v Poľsku, Česku či Maďarsku využiť z desiatich naposledy registrovaných liekov až päť. Na Slovensku však majú v takýchto prípadoch lekári k dispozícii pre pacientky iba dva lieky,“ uviedlo AIFP.

 

Asociácia tiež hovorí o tom, že tieto lieky sú v SR neraz hradené len užším skupinám pacientov, ako je odporúčané európskymi alebo medzinárodnými usmerneniami odborníkov. Zdôraznila, že lieky tak často dostavajú iba pacienti v horších štádiách ochorení, kde už môže byť na plnohodnotnú terapiu neskoro.

Potrebujeme aktualizáciu

Analytik Smatana zasa poukázal na to, že úspešnosť žiadostí liekov na výnimku sa počíta z podaných žiadostí. Mnohokrát sa podľa jeho tvrdenia žiadosti ani neodošlú, a to pre byrokraciu, dĺžku vybavenia celého procesu a mnohé iné problémy.

Vysvetlil, že od prvej revízie výdavkov v zdravotníctve z roku 2019 je cieľom rezortov zdravotníctva a financií obmedziť systém výnimkových liekov a zaviesť jasné pravidlá, kto má kedy nárok na výnimku. Kompenzáciu systémových chýb pri vstupe liekov nárastom výnimiek za riešenie nepovažuje.

Podľa Smatanu je potrebná aktualizácia parametrov a princípov, na ktorých stojí vstup liekov na slovenský trh. „Ministerstvo zdravotníctva pripravilo už na jeseň minulého roku návrh úprav, v ktorom riešili pomerne veľa drobných problémov, ktoré však ako celok výrazne pomáhali. Škoda, že sa návrh nepredstavil verejnosti a nedostal do praxe,“ dodal analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok