Exriaditeľa cudzineckej polície za úplatok odsúdili. Dostal podmienku

TA3 TASR
19.5.2021 16:24

Bývalého šéfa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Miroslava Uchnára odsúdil v stredu Najvyšší súd SR za korupciu na trojročný podmienečný trest odňatia slobody so štvorročnou skúšobnou dobou. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Zároveň mu odvolací súd uložil aj peňažný trest vo výške 2500 eur.

Exriaditeľa cudzineckej polície za úplatok odsúdili. Dostal podmienku
SITA/Branislav Bibel

"NS SR na verejnom zasadnutí 19. mája sčasti zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z 21. mája 2019 a vo veci sám rozhodol. NS SR na podklade odvolania obžalovaného M. U. dospel k iným záverom než ŠTS, a to v časti týkajúcej sa skutku obžalobou kvalifikovaného ako prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V tejto časti NS SR zrušil odsudzujúci rozsudok a obžalovaného oslobodil spod obžaloby prokurátora," priblížila hovorkyňa.

V dôsledku uvedenej zmeny Najvyšší súd SR zrušil celý výrok o treste napadnutého rozsudku. Za zostávajúcu trestnú činnosť, teda za zločin prijímania úplatku, obžalovanému uložil trojročný trest odňatia slobody, ktorého výkon podmienečne odložil za súčasného uloženia probačného dohľadu nad jeho správaním v skúšobnej dobe, ktorú určil vo výmere štyri roky. "Oproti ŠTS upravil NS SR výšku náhradného trestu odňatia slobody na 75 dní, keďže pôvodnú výmeru päť mesiacov mesiacov považoval za neprimeranú. Vo zvyšnej časti ostal napadnutý rozsudok nedotknutý. NS SR zároveň ako nedôvodné zamietol odvolanie prokurátora," vysvetlila hovorkyňa.

Úplatky aj zneužívanie právomocí

Vo veci konal Špecializovaný trestný súd nielen v máji 2019, ale už aj v júni 2017. Vtedy Uchnára odsúdil na nepodmienečný šesťročný trest odňatia slobody, ktorý si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložil rovnaký peňažný trest 2500 eur. Najvyšší súd SR však vec vrátil naspäť Špecializovanému trestnému súdu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Uchnára pre pokračovací zločin prijímania úplatku a iné v januári 2014. Okrem prijímania úplatku bol pôvodne obvinený aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Stíhali ho spolu za štyri skutky.

Uchnára obvinila inšpekcia ministerstva vnútra ešte vo februári 2010. Rezort vnútra vtedy informoval, že Uchnár mal v roku 2009 prijať úplatok 2600 eur ako protihodnotu za to, že zabezpečí prijatie 32-ročnej ženy do služobného pomeru na Úrade hraničnej a cudzineckej polície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok