Kauza Judáš sa pohla, prokurátor podal obžalobu na dvoch zadržaných

TA3 TASR
19.5.2021 13:45

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v stredu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na dvojicu zadržanú počas decembrovej akcie Judáš, potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Obžaloba bola podaná na bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča a bývalého bratislavského policajta Ladislava Vičana.

Kauza Judáš sa pohla, prokurátor podal obžalobu na dvoch zadržaných
TASR/Martin Baumann

"Prokurátor ÚŠP podal 19. mája ŠTS obžalobu na obvinených P. G. a L. V. za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Ide o jeden zo skutkov, ktoré boli pôvodne v trestnom konaní mediálne označované ako Judáš. Obaja obvinení sú naďalej stíhaní väzobne," dodal hovorca. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

Obvinenia z korupcie

Národná kriminálna agentúra na začiatku decembra 2020 obvinila osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie.

Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári policajného zboru a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok