Nejedzte potraviny, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou či bahnom

TA3 TASR
19.5.2021 12:43

Hygienici odporúčajú nejesť potraviny zaplavené vodou, kalom a bahnom. Výnimku tvoria hermeticky balené potraviny v skle, kovových obaloch a tuhých plastových obaloch, ktoré nie sú poškodené. Rovnako upozorňujú, že čo i len čiastočne zaplavené poľnohospodárske plodiny treba považovať za zdraviu škodlivé.

Nejedzte potraviny, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou či bahnom
TASR/Ján Krošlák

Sú aj výnimky

Vyplýva to z odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR pre verejnosť na ochranu zdravia po záplavách. „Nejedzte potraviny zaplavené vodou, kalom a bahnom. Ide o akékoľvek otvorené balenia potravín vrátane neotvorených v papierovom obale alebo s viečkom z voskového papiera či s netesniacim plastovým viečkom,“ upozorňujú.

Na ďalšie spracovanie sa nemajú používať ani zaplavené vrecúškové balenia korenín, bylín a čajov. Týka sa to aj múky, obilnín, cukru a kávy zabalenej vo vrecúškach i vo vreciach. Tiež všetkých potravín v papierových, látkových a celofánových obaloch (soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, čokoláda), „a to aj v prípade, ak by vyzerali ako suché a neporušené“.

Výnimka platí pre hermeticky balené potraviny v skle, kovových obaloch a tuhých plastových obaloch, ak nejavia známky poškodenia (tvarové deformácie, čitateľnosť etikiet, možné porušenie originality balenia).

Čistenie potravín v obale

„Záplavou zasiahnuté hermeticky balené a nepoškodené potraviny je potrebné pred ich opätovným uvedením do obehu dôkladne mechanicky očistiť a následne umyť pod tečúcou pitnou vodou,“ spresnili s tým, že ak sa použije povrchová dezinfekcia obalov, je možné použiť len vhodné dezinfekčné prostriedky a postupovať podľa pokynov na etikete dezinfekčného prostriedku. Následne je vždy potrebné povrch obalu dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou.

„Jesť a piť je možné len vo vyhradených a vydezinfikovaných miestach, predtým je potrebné odložiť ochranné pomôcky, vydezinfikovať a umyť si ruky. Jedlo nenechávajte voľne uložené bez prikrytia,“ podotkli. Upozornili, aby sa nekonzumovali potraviny z nefunkčných chladničiek po viac ako dvoch hodinách a z nefunkčných mrazničiek po viac ako štyroch hodinách.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezchybnosti potravín, obráťte sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, a to aj v prípade zdravotných ťažkostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok