Pozor na vodu zo zaplavených oblastí, môže byť nebezpečná

TA3 TASR
19.5.2021 10:49

Správnym konaním počas záplav a po ich ústupe možno znížiť počet zdravotných poškodení u ľudí a tiež výrazne ovplyvniť dosah následkov. Na pitie, varenie či umývanie by mali ľudia uprednostniť vodu z náhradných zdrojov, kým odborník nepotvrdí, že voda z kohútika či zo studne je zdravotne bezpečná. Dôležité je tiež dbať na častú a dôkladnú hygienu rúk.

Pozor na vodu zo zaplavených oblastí, môže byť nebezpečná
TASR/Ján Krošlák

Vyplýva to z odporúčaní a zásad, ktoré v tejto súvislosti zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
"Kvalitu vody v studni si dajte preveriť uskutočnením chemického a mikrobiologického vyšetrenia aj vtedy, ak vaša studňa priamo zaplavená nebola," spresnila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková s tým, že dovtedy treba používať napríklad balenú vodu alebo vodu dovezenú cisternami.

Ruky je potrebné umývať si často a dôkladne mydlom vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi. Rovnako vždy pred konzumáciou jedla a pitia, pred a po použití toalety a ruky by mali byť čisté aj pred dotýkaním sa tváre. "Toto jednoduché a základné hygienické pravidlo je jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré vám umožní chrániť si zdravie počas sanácie a obnovy vašich domovov," vysvetlila Račková.

ÚVZ upozorňuje aj na potrebu okamžitej dezinfekcie a ošetrenia akýchkoľvek zranení, záderov či rozškrabaných štípancov, aby sa do tela nedostala infekcia. "Pozor si treba dávať aj na zanesenie infekcie do očí a nosa pri pretieraní očí, čistení nosa a celej tváre – používajte jednorazové papierové vreckovky," uviedla hovorkyňa s tým, že pri rozsiahlejšom zranení je mimoriadne dôležité kontaktovať a vyhľadať lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok