Chaos okolo očkovacích preukazov: Musí vám lekár dať potvrdenie?

TA3
19.5.2021 09:35

Slovensko stále nemá jednotné tlačivá, ktorými sa budú môcť zaočkovaní ľudia preukazovať pri hraničných kontrolách. Ministerstvo zdravotníctva avizuje, že do konca týždňa dostanú tlačivo, ktoré budú okolité krajiny akceptovať. Opozičný Smer sa vyhráža odvolávaním ministra Vladimíra Lengvarského.

Chaos okolo očkovacích preukazov: Musí vám lekár dať potvrdenie?
TASR/Pavel Neubauer

Česko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko a Nemecko sa dohodli, že si budú navzájom akceptovať potvrdenia o očkovaní. Slovensko súčasťou tejto dohody nie je. Podľa Lengvarského sa každý občan, ktorý bol zaočkovaný, v skorej dobe stane majiteľom prechodného certifikátu a 26. júna bude mať aj štandardný európsky pas, tzv. green pas.

Ministerstvo zdravotníctva dočasne ľuďom odporučilo, aby si zakúpili medzinárodné očkovacie preukazy a dali si ich potvrdiť u praktického lekára, ak potrebujú vycestovať do zahraničia. Do redakcie TA3 sa však ozval divák, ktorý s takouto požiadavkou u svojho lekára nepochodil. "Dostali sme upresnenie, že to môže dávať len vakcinačné centrum, nie obvodný lekár," skonštatoval.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová povedala, že takýto lekár nepochybil, pretože je na jeho dobrovoľnom rozhodnutí, či dá takéto potvrdenie. "Ten výkon môže lekár urobiť, nie je to však jeho povinnosť," spresnila. Lekárov však prosí, aby potvrdenia vydávali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok