Dohovor Žilinkovi nestačí, Lipšicovho zástupcu chce potrestať

TA3 TASR
19.5.2021 09:07

Generálny prokurátor Maroš Žilinka podal návrh na disciplinárne konanie voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Petrovi Kyselovi pre porušenie povinností prokurátora.

"Môžeme potvrdiť, že dňa 13. mája bol podaný návrh na začatie disciplinárneho konania," uviedol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Na podanie návrhu upozornil denník Sme. Podľa neoficiálnych informácií Kyselovi hrozia zrážky z funkčného platu. Ktorá z troch disciplinárnych komisií sa bude návrhom zaoberať, nie je zatiaľ známe.

Návrh sa týka prípadu exriaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka, keď Kysel vybavoval žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu po dobu takmer dvoch mesiacov. Žilinka to považuje za zjavné rezignovanie na zákonnú povinnosť vybavovať väzobné veci prednostne a urýchlene. Žilinka sa nestotožnil s tým, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic riešil toto pochybenie pohovorom. Generálny prokurátor nezdieľa názor, že zo strany prokurátora ÚŠP išlo o nedostatky pri plnení služobných povinností menšieho významu, ktoré možno vybaviť pohovorom.

Jozefa Reháka prepustil z väzby senát najvyššieho súdu na slobodu 14. apríla. Zrušil tak napadnuté rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Jozefa Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident policajného zboru Milan Lučanský, bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok