Podľa Baránika sa kolúzna väzba rieši kvôli Pčolinskému. Hajšelová to absolútne odmieta

TA3
18.5.2021 21:26

Robert Fico nešetril kritikou na Špecializovaný trestný súd a a jeho konanie v prípade advokáta Ribára. Ako situáciu vnímajú koaličné strany SaS a Sme rodina? Podľa Baránika dáva Fico svojimi vyjadreniami najavo, že sa trestnými stíhaniami cíti sám dotknutý. Poslankyňa Hajšelová tvrdí, že väzba by mala pripadať do úvahy iba vtedy, ak ju nie je možné nahradiť inak.

Podľa Baránika sa kolúzna väzba rieši kvôli Pčolinskému. Hajšelová to absolútne odmieta
TA3

Baránik sa nestotožňuje s ostrými vyjadreniami Roberta Fica na adresu Špecializovaného trestného súdu. "Fico výrokmi dáva najavo, že sa takýmito trestnými stíhaniami cíti sám dotknutý. Je zjavné, že tí ľudia, ktorí sú teraz trestne stíhaní, by mohli ohrozovať aj jeho, a preto sú tie jeho výroky tak veľmi nehorázne," dodal.

Hajšelová nesúhlasí s tým, že dostatočným zadosťučinením pre advokáta Ribára, by malo byť jeho prepustenie z väzby. Myslí si, že takýchto prípadov je na Slovensku viac. „Väzba by mala prichádzať do úvahy len v prípade, ak nie je väzbu možné nahradiť inak.“.

Kolúzna väzba

Poslankyňa zo strany Sme rodina sa vo svojom návrhu snaží limitovať kolúznu väzbu na päť mesiacov. Tá sa však nebude vzťahovať na obvineného, u ktorého sa preukáže, že maril vyšetrovanie. S touto požiadavkou sa, podľa Hajšelovej, zhodli spolu s ministerkou Kolíkovou.

Hajšelová sa však usiluje aj o skrátenie ďalších lehôt väzby. "Trestné stíhanie je v prípade zločinu nastavené tak, že základnú lehotu je možné predlžiť na 36 mesiacov, ja navrhujem 24 mesiacov. V prípade obzvlášť závažného zločinu navrhujem zo 48 mesiacov 36," dodala Hajšelová s tým, že dva a tri roky je dostatočný priestor na to, aby orgány činné v trestnom konaní urobili všetko pre to, aby mohol byť obvinený postavený pred spravodlivý súd.

Podľa Baránika  to vyzerá tak, že sa návrh rieši prednostne. Dôvodom má byť väzba Vladimíra Pčolinského. "Nie je to niečo, čo by bolo v Programovom vyhlásení vlády. Je tam napísané, že sa bude riešiť Trestný poriadok, ale celkovo. Iné veci, ktoré súvisia s Trestným poriadkom, sa neriešia vôbec," dodal poslanec.

Hajšelová absolútne odmieta, že by išlo o politický návrh. "Viete, že sme s týmto návrhom prišli už minulý rok. Odmietam túto teóriu, že chceme pustiť Pčolinského z väzby," dodala.

Baránik prízvukoval, že SaS podporí len taký návrh, ktorý bude mať podporu aj ministerky Kolíkovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok