Hrádza v Rudne nad Hronom slúžila 10 rokov dobre. Prečo došlo k pretrhnutiu?

TA3
18.5.2021 15:46

V Rudne nad Hronom odstraňujú následky povodne, ktorá zničila časť obce. Premiér Eduard Heger prisľúbil samospráve finančnú pomoc. Aktuálnu situáciu na mieste mapuje kolega Martin Dušička.

Hrádza v Rudne nad Hronom slúžila 10 rokov dobre. Prečo došlo k pretrhnutiu?
SITA/Jana Birošová (ilu)

Od deviatej ráno zasadal krízový štáb obce, ktorý prehodnotil ďalšiu prácu záchranných zložiek, informoval starosta obce. Postupne sa pracuje na odstraňovaní následkov. Vojaci odstraňujú naplaveniny, ale tiež veci, ktoré voda vzala z domovov. Odčerpávajú sa žumpy a čističky odpadových vôd, aby sa predišlo kontaminácii studní. Ľudia sú momentálne odkázaní na cisterny s vodou, keďže v obci nie je vodovod, len studne. Ľudia si pri prácach vzájomne pomáhajú.

Hrádza slúžila obci desať rokov dobre, hovorí starosta. „Odvádzala, zadržiavala vodu nad obcou a pozvoľne plnila koryto, ako mala. Či došlo k tomu, že sa upchal prietok, alebo povolili skaly, ktoré to mali držať, to je veľmi ťažko teraz určiť,“ myslí si. Asi pol hodiny pred pretrhnutím hrádze, si ju bol starosta pozrieť a už vtedy voda pretekala cez hrádzu. „Polícia údajne začala trestné stíhanie a teda vyšetrovateľ sa toho ujme a zistí sa dôvod, prečo došlo k usmrteniu osoby,“ konkretizoval starosta.

Témy: Eduard Heger

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok