Smer sa vyhráža. Ak Lengvarský nesplní ich podmienku, chcú ho odvolávať

TA3 TASR
18.5.2021 15:14

Opozičný Smer-SD chce iniciovať odvolávanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), ak sa do pondelka 24. mája nevyrieši problém s certifikátmi o absolvovaní očkovania proti ochoreniu Covid-19. Vyhlásil to šéf strany Robert Fico.

Fico na utorkovej tlačovej konferencii upozornil, že Slovensko nie je súčasťou dohody okolitých krajín o voľnom cestovaní, pretože nemáme jednotný certifikát. Chce, aby Ministerstvo zdravotníctva SR vyriešilo tento problém do pondelka.

Nákup testov a Sputnika

"Zodpovednosť ministra zdravotníctva je na prvom mieste. A už sa musí skončiť doba, keď sa robia zlé veci a nevyvodzuje sa z toho žiadna zodpovednosť," povedal Fico a poukázal na viaceré pochybnosti v súvislosti s nákupom testov, ale aj na nejasnosti pri nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Pri prípadnom odvolávaní sa preto chcú pýtať Lengvarského aj na tieto záležitosti.

Šéf Smeru-SD upozornil, že v krajine sa očkuje už takmer pol roka a Slovensko nemá jednotný certifikát o absolvovaní očkovania. "Členovia vlády SR a zodpovední nie sú schopní zabezpečiť jednotné potvrdenie o tom, že človek podstúpil očkovanie," skonštatoval.

Na podanie návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi treba 30 podpisov od poslancov Národnej rady (NR) SR. Okrem 26 podpisov poslancov za Smer-SD by mohli podľa Fica získať podporu aj u nezaradených poslancov, napríklad od skupiny okolo odídenca zo Smeru-SD Jána Podmanického.

Rezort pripravuje tlačivo

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok (17. 5.) uviedlo, že "intenzívne pracuje na univerzálnom tlačive, ktoré človek dostane po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a ktoré bude aj medzinárodne uznávaným dokladom." Konkrétne riešenie má predstaviť v najbližších dňoch. Ak niekto potrebuje vycestovať, má podľa rezortu kontaktovať svojho všeobecného lekára a požiadať ho o potvrdenie očkovania do Medzinárodného očkovacieho preukazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok