Skríningy sa opäť obnovia, Lengvarský sa vyjadril aj k lieku na liečbu rakoviny

TA3 TASR
18.5.2021 13:01

Preventívne skríningy na odhalenie rakoviny by sa mali spustiť v najbližších týždňoch. V pláne sú tiež pravidelné stretnutia s pacientskymi organizáciami venujúcimi sa onkologicky chorým ľuďom. Počas konferencie Onkológia na Slovensku to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Skríningy sa opäť obnovia, Lengvarský sa vyjadril aj k lieku na liečbu rakoviny
TASR/Svätopluk Písecký

Manažment pacienta

"Verím, že po odznení pandémie sa bude ministerstvo plne venovať pacientom a programom, ktoré boli prerušené," povedal minister na margo požiadaviek pacientskych organizácií, ktoré odzneli počas konferencie. Skríning krčka maternice by sa mohol spustiť v júni, skríning hrubého čreva a konečníka na jeseň.

Zaoberať sa chce aj otázkou, prečo registrácia nového inovatívneho lieku na liečbu rakoviny trvá na Slovensku dva roky a v iných krajinách štyri mesiace. "To nemôže byť, budem sa o to intenzívne zaujímať, ako to napraviť," uistil minister.

Medzi priority zaradil aj manažment pacienta. "Najviac ma irituje, keď pacient blúdi po nemocnici bez diagnózy. Často pacienti vychádzajú z ambulancií s odporúčaním nájdite si odborníka," poukázal Lengvarský. Zároveň dodal, že by sa rád s pacientskymi organizáciami stretával aspoň raz za kvartál.

Výhrady pacientskych organizácií

V roku 2020 pre pandémiu došlo v Európe k približne 40-percentnému poklesu onkologickej diagnostiky. Pri postupnom doznievaní pandémie je preto nevyhnutné opäť spustiť preventívne skríningové procesy a viac sa venovať onkologickým pacientom. Počas štvrtého ročníka konferencie Onkológia na Slovensku to pripomenuli viaceré pacientske organizácie.

Občianske združenie Nie rakovine vyzvalo MZ SR, aby opätovne spustilo skríning karcinómu krčka maternice či hrubého čreva a konečníka. "Žiadame tiež pre pacientov o bezplatnú kolonoskopiu. V krajine, ktorá má jeden z najvyšších výskytov tohto ochorenia, je to nevyhnutné," upozornila Jana Pifflová Španková, prezidentka organizácie.

OZ Lymfoma Slovensko zas zdôraznilo nevyhnutnosť diagnostiky onkologických pacientov bez nutnosti dlhého čakania na vyšetrenia. "Požiadali sme ministra zdravotníctva, aby onkologickí pacienti mali garantované termíny do troch týždňov v spolupráci so zdravotnými poisťovňami," uviedla Miroslava Fövényes, prezidentka OZ.

Markéta Derdáková z OZ Amazonky považuje za nevyhnutné zlepšiť dostupnosť modernej a inovatívnej liečby. Pripomenula, že na Slovensku je dostupných len jedna tretina inovatívnych liekov z 95 registrovaných liekov v rámci Európy.

V roku 2020 pre pandémiu došlo v Európe k približne 40-percentnému poklesu onkologickej diagnostiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok