Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný obväz používa svetlo na indikáciu infekcií

Inteligentný obväz používa svetlo na indikáciu infekcií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď je dôležité kontrolovať rany na prítomnosť infekcií, odstránenie aplikovaného obväzu môže spôsobiť narušenie procesu hojenia rán. Pomôcť by však mohol nový inteligentný obväz, ktorý určitým spôsobom „zažiari“, ak sa v rane začína infekcia.

Experimentálny obväz, ktorý vyvinuli vedci z univerzity v Rhode Islande, obsahuje modifikované jednostenné uhlíkové nanotrubice, ktoré sú bezpečne zakomponované do jednotlivých polymérových vlákien obväzu. Toto usporiadanie zabraňuje nanotrubiciam dotyku s ranou, no stále im však umožňuje reagovať na chemické zlúčeniny v mieste rany.

Daniel Roxbury (vľavo) a Mohammad Moein Safaee s kúskami inteligentného obväzového materiálu.

Jedna takáto zlúčenina, peroxid vodíka, je produkovaná bielymi krvinkami v tele, keď sú prítomné patogénne baktérie. Táto chemikália zase ovplyvňuje farbu a intenzitu, pri ktorej nanotrubice fluoreskujú, keď sú vystavené jasnému svetlu. Kompaktné zariadenie umiestnené nad obväzom by potom mohlo túto fluorescenciu spustiť a analyzovať, a v prípade potreby následne odoslať výstrahu do samostatného modulu zariadenia, ako by mohol byť napríklad smartfón.

Jeden z „inteligentných“ obväzov, ktoré sa dajú vyrobiť v rôznych tvaroch a veľkostiach.

Vedci dúfajú, že prístroj dokáže diagnostikovať infekciu v počiatočnom štádiu, takže nebude treba nasadiť toľko antibiotík a zabráni sa drastickým opatreniam pri šírení infekcie, ako je napríklad amputácia končatín. Táto technológia by mohla byť obzvlášť užitočná u pacientov s cukrovkou, kde je liečenie chronických rán na bežnom poriadku.

V pláne je testovanie obväzu na živých kultivovaných bunkách, po ktorom môže prípadne nasledovať testovanie na laboratórnych myšiach.

Výskum bol popísaný v článku publikovanom v magazíne Advanced Functional Materials.