Máte obavy? Chronické ochorenia nie sú dôvodom proti očkovaniu, je to naopak

TA3
18.5.2021 12:01

Viacero ľudí sa obáva očkovania v súvislosti s rôznymi ochoreniami, ktoré prekonali v minulosti, alebo nimi ešte trpia. Preto sa k tejto téme vyjadrilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR.

Máte obavy? Chronické ochorenia nie sú dôvodom proti očkovaniu, je to naopak
TASR/AP

Rizikom je koronavírus

"V skutočnosti je to naopak," upozorňuje rezort zdravotníctva s tým, že chronické ochorenia vo všeobecnosti predstavujú vyššie riziko pri ochorení Covid-19 a teda sú dôvodom navyše, prečo by sa takíto pacienti mali dať zaočkovať. "Medzi najrizikovejšie ochorenia patrí hypertenzia, diabetes mellitus, chronická ischemická choroba srdca, spomedzi respiračných ochorení chronická obštrukčná choroba pľúc," informuje ministerstvo.

"Chronické ochorenia vo všeobecnosti nie sú dôvodom, prečo by ste sa mali očkovania obávať a neznamenajú, že ho budete ťažšie znášať," zdôrazňuje rezort. Pripomína, že starší ľudia mávajú menej časté a miernejšie vedľajšie účinky po očkovaní v porovnaní s tými mladším.

Chronickí pacienti a alergici

Detailnejšie informácie o tejto téme poskytla Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie SLS. Odborníci upozorňujú, že očkovanie pacientov s chronickými chorobami by malo prebehnúť počas stabilnej fázy ochorenia, teda by sa nemalo očkovať počas akútne zhoršujúceho sa stavu. Pacienta po očkovaní treba sledovať okolo 30 minút, zároveň je vhodné dodržať odstup 14 dní od podania inej vakcíny za účelom odlíšenia prípadných vedľajších príhod.

Ani rôzne formy alergických ochorení nie sú všeobecne prekážkou pre očkovanie proti Covidu. Prekážkou pre očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNtech je závažná forma alergie, anafylaxia, na ktorúkoľvek zložku vakcíny. "Vakcína obsahuje lipidové zložky (ALC-0315, ALC-0159, fosfocholínový lipid a cholesterol), anorganické zlúčeniny (chlorid draselný a iné), sacharózu a vodu na inj. Súčasťou ALC-0159 je polyetylénglykol," cituje ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok