Máte doma túto kozmetiku? Radšej ju nepoužívajte, môže byť nebezpečná

TA3 TASR
18.5.2021 11:43

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku, Nemecku a v Španielsku. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu, informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie úradu.

Máte doma túto kozmetiku? Radšej ju nepoužívajte, môže byť nebezpečná
ÚVZ SR

Upozornenie sa týka čiernej farby na vlasy s názvom Henna Herbal Black 1.0 značky PCC Brands od neuvedeného výrobcu pôvodom z Indie. Výrobok pripravený na použitie obsahuje látku p-phenylenediamine (PPD) v koncentrácii 2,8 percenta. Kontrolný orgán zistil nedostatok oxidačných činidiel, dlhý čas ponechania výrobku na vlasoch a kontakt s pokožkou hlavy môže vyvolať alergickú kontaktnú dermatitídu a na výrobku bolo nedostatočné varovné označenie v nemeckom jazyku.

Problematický je aj výrobok na spevnenie pokožky s názvom Stretch Control od značky Mesostyle Stretch Control od výrobcu Laboratorio Expertisse Internacional, S.L. zo Španielska. Výrobok obsahuje látku Meclofenoxate, ktorá pôsobí na centrálny nervový systém a je viazaná na lekársky predpis.

Hygienici upozorňujú aj na kozmetickú masku s názvom Fitokosmetik schwarzer kosmetischer Ton (Totes Meer) od značky Fitokosmetik z Ruskej federácie od lotyšského výrobcu SIA Fitocosmetic. Zistené v nej boli ťažké kovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok