Veľa šťastia pri výbere spolupracovníkov, zaželala Kolíková Naďovi

TA3 TASR
18.5.2021 11:25

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) želá novému predsedovi Najvyššieho správneho súdu SR Pavlovi Naďovi veľa šťastia pri výbere najbližších spolupracovníkov. NSS SR považuje za kľúčovú inštitúciu, ktorá pomôže Slovensku na ceste byť úspešnou krajinou.

Veľa šťastia pri výbere spolupracovníkov, zaželala Kolíková Naďovi
TASR/Martin Baumann

Kolíková to uviedla po vymenovaní predsedu nového NSS SR prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Za dovŕšenie budovania správneho súdnictva považuje aj vytvorenie správnych súdov nižšieho stupňa. „Rada by som to pánovi predsedovi splnila čo najskôr, aby sme tým ponúkli úplne novú kvalitu pre správne súdnictvo,“ podotkla. Vyhlásila, že s reformou justície súvisí aj nová súdna mapa. „Máme príliš veľa súdov na to, koľko máme obyvateľov a koľko máme sporov,“ dodala s tým, že je potrebné zväčšiť obvody súdov.

Čaputová vymenovala sudcu Pavla Naďa za predsedu nového NSS SR. Funkčné obdobie predsedu NSS SR je päť rokov. Naďa zvolila Súdna rada SR za kandidáta na predsedu NSS SR jednohlasne 20. apríla.

NSS SR má postavenie ako NS SR v oblasti správneho práva. Okrem toho naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Svoju rozhodovaciu činnosť má spustiť od 1. augusta.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok