Laboratórium zničili nálety, v Gaze pozastavili testovanie na Covid

TA3 TASR
18.5.2021 07:59

Ministerstvo zdravotníctva palestínskeho pásma Gazy v pondelok oznámilo, že pozastavilo testovanie obyvateľstva na koronavírus SARS-CoV-2. Ako príčinu uviedlo, že hlavné laboratórium v enkláve museli dočasne zavrieť v dôsledku ostreľovania izraelskou armádou. Správu o tom priniesol informačný portál al-Watan.

Zásah hlavného laboratória

Júsuf abú Riš, minister zdravotníctva v pásme Gazy, ovládanom hnutím Hamas, informoval, že hlavné koronavírusové laboratórium v Gaze prestalo fungovať kvôli škodám spôsobeným izraelským náletom, keď zásah dostala ulica, na ktorej sa objekt nachádza. V palestínskej pobrežnej enkláve s dvoma miliónmi obyvateľov bolo od začiatku pandémie identifikovaných viac ako 100.000 nakazených. Nákaze podľahlo 983 ľudí. V súčasnosti v pásme Gazy evidujú asi 5000 aktívnych prípadov ochorenia na COVID-19.

Zatiaľ čo Izraelu sa vďaka mohutnej očkovacej kampani podarilo vo veľkej miere dostať z pandémie, veľká väčšina obyvateľov Gazy ešte len čaká na možnosť dať sa zaočkovať.

Tisíce ľudí sú bez domova

Hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v pondelok informoval, že OSN má správy o viac ako 38.000 vnútorne vysídlených osobách, ktoré sa nateraz uchýlili do 48 škôl prevádzkovaných v pásme Gazy Úradom OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe. Z ďalších viac ako 2500 ľudí sa stali bezdomovci, pretože ich domy boli zničené pri izraelských náletoch.

Podľa spolupracovníkov OSN priamo z terénu bolo v pásme Gazy poškodených 41 vzdelávacích zariadení - vrátane škôl, dvoch materských škôl, centra odborného výcviku UNRWA a stredoškolského zariadenia.

Zásobovanie elektrickou energiou v Gaze je momentálne problematické: elektrina je dispozícii v priemere len šesť až osem hodín denne, pričom sú vyradené aj mnohé elektrické vedenia, čo následne negatívne ovplyvňuje napr. aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti a ďalšie základné služby: dodávky pitnej a úžitkovej vody, funkčnosť kanalizácie a možnosti dezinfekcie, uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok