Zero waste v kúpeľni: Ako znížiť odpad pri používaní kozmetiky

TA3/ZuMa
21.5.2021 16:00

Vytvárať čo najmenej odpadu sa stalo filozofiou súčasnosti, a ak ste tomuto trendu podľahli i vy, jeho zníženie môžete aplikovať aj vo svojej kúpeľni. Tu sú jednoduché triky, ako sa vám podarí fungovať šetrne k životnému prostrediu a zároveň aj k vášmu telu.

Zero waste v kúpeľni: Ako znížiť odpad pri používaní kozmetiky
Pexels/Polina Kovaleva

Ak hľadáte alternatívy v kozmetike, vďaka ktorým budete mať minimum odpadu, zmeňte týchto pár jednoduchých vecí vo svojom každodennom hygienickom či skrášľovacom procese.

Zmeňte obaly a materiály

Začať môžete výberom kozmetiky, hygienických či čistiacich produktov, ktoré zbytočne neplytvajú obalmi. Ideálne je nájsť si v okolí obchod, kde si môžete výrobky čapovať. Používate dlhodobo jednu a tú istú fľašu či nádobu namiesto toho, aby ste po minutí drogérie obal zakaždým vyhadzovali.

Ak ste zatiaľ na bezobalové obchody nedozreli, dokážete si alternatívnu kozmetiku vybrať aj v bežnom obchode. Tekuté mydlá, šampóny či sprchové gély vymeňte za tuhé, ktoré sú štandardne zabalené namiesto plastu v papieri. Tyčinky do uší nekupujte plastové, ale papierové. Poobzerať sa môžete aj po produktoch, ktoré nie sú v umelej hmote, ale radšej v skle. Alebo nemajú zbytočne dvojitý obal, napríklad syntetickú nádobu zbytočne zabalenú ešte aj v papieri.

pexels-tima-miroshnichenko-7879966_0a140371-a1e4-29b9.jpg

Zubná hygiena bez odpadu

Dobrou ukážkou zdvojených, a teda zbytočných obalov, sú zubné pasty – tube sa nevyhnete, ale papierovú škatuľku k nej rozhodne nepotrebujete. A predstavte si, aj také výrobky existujú, dokonca v bežnej drogérii. Stačí len hľadať.

Vyšší level fungovania bez odpadu je, ak namiesto klasicky zakúpenej zubnej pasty začnete používať prírodné náhrady. Na internete nájdete množstvo nápadov, ako si ju vyrobíte napríklad z kokosového oleja či sódy bikarbóny.

Keď už spomíname ústnu hygienu, za pokus stojí i výmena klasickej plastovej zubnej kefky za drevenú, bambusovú či z kukuričného škrobu. Síce ju budete využívať rovnako dlho a nevydrží večne, no keď sa stane odpadom, materiál sa v prírode ľahšie rozloží.

pexels-alleksana-4406801_c0a80301-a288-d874.jpg

Stop jednorazovosti

Namiesto jednorazových hygienických pomôcok zvoľte textilné či prírodné, ktoré môžete používať opakovane. Hitom sú jednoznačne látkové odličovacie tampóny alebo malý uteráčik na tvár slúžiaci na odmaľovanie. Ďalšou možnosťou je aj prírodná hubka z rastliny konjac, ktorá je na prvý pohľad tvrdá a nepoužiteľná, no pri kontakte s vodou zmäkne a šetrne umyje vašu tvár.  V porovnaní s vatovými tampónmi pri ktorejkoľvek z týchto alternatív nevytvárate žiaden odpad.

Podobne môžete nahradiť syntetické hubky v sprche za prírodný materiál, akým je napríklad lufa. Ak ju ešte nepoznáte, jedná sa o rastlinu, ktorej dužina po vyschnutí pripomína skutočne špongiu a výborne poslúži nie len pri umývaní tela, ale pokojne aj pri čistení celej kúpeľne.

Samostatnou kapitolou je menštruácia, pri ktorej sa trendom namiesto vložiek a tampónov stali kalíšok či špeciálne nohavičky. Opäť sa jedná o hygienické pomôcky, ktoré využívate opakovane.

Zvážte i výmenu holiaceho strojčeka, najmä ak používate taký, ktorý má už v samotnom názve slovo jednorazový. Investujte radšej do takého, na ktorom môžete meniť hlavice a žiletky.

Nezabudnite, že zero-waste vám nekáže, aby ste teraz vyhodili do koša všetko plastové a nakúpili nové, ekologickejšie náhrady. Tým, že by ste veci, ktoré už vlastníte vyhodili, vytvorili by ste odpad, čo je presným opakom tejto filozofie. Ale keď vám veci doslúžia a budete sa obzerať po nových kozmetických výrobkoch či pomôckach, môžete siahnuť po týchto možnostiach, ktoré sú šetrnejšie voči planéte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok