Smatana: Nestačí zaočkovať 60 percent. Na jeseň to bude vyčerpávajúce

TA3
18.5.2021 06:00

Na Seychelách už zaočkovali 80 percent obyvateľov, aj napriek tomu trhajú rekordy v rýchlosti nárastu chorých. Čo to znamená? Aké parametre sú potrebné na dosiahnutie kolektívnej imunity a ako sa môžeme z vývoja situácie v ostrovnom štáte poučiť? Téme sme sa venovali s analytikom Martinom Smatanom.

Smatana: Nestačí zaočkovať 60 percent. Na jeseň to bude vyčerpávajúce
TASR/Jaroslav Novák

S kolektívnou imunitou je to zložitejšie

Seychely sú podľa Smatanom smutným príkladom, ale ich skúsenosť je neoceniteľná, pretože ilustrujú limity očkovania. Smatana pripomenul, že na Slovensku sme najskôr mali za cieľ zaočkovať 60 percent obyvateľstva. "Práve na Seychelách vidíme, že koncept kolektívnej imunity je oveľa zložitejší, nepomôže, ak jedna krajina má 60 percent, ak ostatné majú 40 či 20 percent," hovorí. Na príklade ostrovnej krajiny vidíme aj to, že agresívnejšie mutácie si žiadajú vyšší podiel zaočkovanosti populácie a naše odhady z minulého roka, ktoré počítali s mutáciou s Wu-chanu, už nestačia.

Seychely ukázali aj to, že každá vakcína má odlišnú efektivitu. Seychely očkovali čínskou a indickou vakcínou. Smatana poukázal na to, že 25. marca Seychely zrušili povinnosť karantény, po prílete na ostrovy stačil negatívny test. "Vidíme, že karanténa má dôležitú úlohu, keďže práve od toho dátumu začal počet prípadov nákazy na Seychelách aj Maledivách a na viacerých ďalších ostrovoch výrazne rásť," vysvetlil Smatana.

Podľa Smatanu približne tretina nakazených na Seychelách predtým absolvovala očkovanie, ale 80 percent všetkých hospitalizovaných sú nezaočkovaní ľudia. Spomedzi ľudí, ktorí skončili v nemocnici aj napriek vakcíne, resp. po prvej či po druhej dávke vakcíny, hlásia ľahké prípady a žiadne úmrtia. Jedným z nepriaznivých faktorov je na ostrovoch aj prevládajúca juhoafrická mutácia, upozorňuje Smatana.

Čo nás čaká na jeseň?

Seychely nám podľa Smatanu ukázali, že sa nemôžeme spoliehať, že stačí zaočkovať 60 percent populácie. "To percento bude musieť byť vyššie. Obávam sa, že to bude musiať byť 80 percent, ak nie viac, čo je veľmi veľká výzva pre akúkoľvek krajinu, nielen pre Slovensko," zhodnotil Smatana. Kým dosiahneme dostatočne vysokú preočkovanosť, musíme byť podľa Smatanu pripravení, že sa budú vyskytovať ohniská nákazy, ako na Seycheloch.

Na Slovensku podľa Smatanu do konca leta možno stihneme prvou dávkou zaočkovať 60 percent ľudí. Analytik však upozorňuje, že cez otvorené hranice k nám budú prenikať importované prípady, so začiatkom nového školského roka sa zvýši aj mobilita. Smatana preto na Slovensku po lete očakáva regionálne ohniská, ktoré budú typické vysokým počtom nakazených pri menšom počte obetí či hospitalizovaných, čo označil za "vyčerpávajúce". Na regionálnej úrovni sa podľa neho budú musieť zavádzať opatrenia a intenzívne testovanie.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

Seychely nám podľa Smatanu ukázali, že sa nemôžeme spoliehať, že stačí zaočkovať 60 percent populácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok