Nebezpečný homeoffice: Pozor, ak ste si zo spálne urobili kanceláriu

TA3/ZuMa
19.5.2021 08:00

Hoci ste v minulosti možno snívali o práci z domu, predstavovali ste si ju zrejme celkom inak. Väčšina žien si domácu kanceláriu urobila v spálni, keďže je počas dňa bežne nevyužitá. Práca z priestoru, ktorý má predstavovať intímnu zónu, však môže mať aj svoje nástrahy.

Nebezpečný homeoffice: Pozor, ak ste si zo spálne urobili kanceláriu
Pexels/Ivan Samkov

Práca z domu sa za uplynulý rok stala realitou pre väčšinu zamestnaných. Nie každý má to šťastie, že mu priestory bývania dovoľujú vyhradiť si ako kanceláriu jednu miestnosť, a tak sa zvyčajne uspokojíte aj s malým kútikom. Ak ste počas pracovnej doby samy doma, máte polovicu vyhratú. V takom prípade by ste sa mohli rozložiť pokojne i na jedálenskom či obývačkovom stole. No ak ste si „office“ zriadili v čase, kedy sa v domácnosti nachádzali aj ostatní jej členovia, zrejme ste utekali do spálne, kde sa dokážete zavrieť. A tu nastáva problém.

Miesta ako sú posteľ či gauč má náš mozog zafixované ako oddychové zóny, preto spálňa celkovo môže nepriaznivo vplývať na vašu koncentráciu a výkonnosť. Rovnako dôležité je prispôsobiť nábytok sedacej činnosti, mäkký matrac postele na to rozhodne vhodný nie je. Treťou nástrahou je oddeliť pracovné povinnosti od intímnych záležitosti. Pri pohľade na množstvo papierov či počítač, ktoré máte spojené s robotou, sa stráca akákoľvek romantika. Aké sú teda pravidlá home-officu zo spálne, aby sme sa vyhli týmto problémom?

pexels-tima-miroshnichenko-4908727_0a14036f-7303-3691.jpg

Zásady práce zo spálne

Prvým krokom, keď ráno vstanete, je opustiť miestnosť a urobiť základnú hygienu či dať si raňajky. Nezapínajte počítač ihneď, ako otvoríte oči. Zotrela by sa hranica medzi oddychom a výkonom. Zároveň veľké percento ľudí má následne tendenciu ostať sedieť v pyžame do obeda, dokonca bez toho, aby si šli opláchnuť tvár. Dodržte ranné rituály akoby ste skutočne šli do práce, psychológovia tiež odporúčajú dať si reálne kancelárske oblečenie, no postačí prezliecť sa z nočného úboru.

Pri návrate do spálne, ktorá sa v tomto momente už premieňa na office, si pripravte fľašu s vodou, prípadne malú desiatu. Eliminujete tak vstávanie od počítača a presun do zvyšku bytu, ktorý zvádza začať súbežne robiť aj domáce práce. Aj drobnosti typu postavenie polievky na sporák vás zdržiavajú od úloh a berú vám koncentráciu. Ak je nevyhnutné postarať sa v rovnakom čase aj o domácnosť, robte si radšej prestávky, podobne ako to funguje v škole medzi hodinami.

Nezabudnite tiež odtiahnuť závesy. Miesto, kde chodíme v noci odpočívať, máme mnohí zatemnené. Pri práci je však svetelnosť veľmi dôležitá. Jednak máme pri nedostatku slnečných lúčov tendenciu rýchlo sa unaviť, ale zároveň tma neprospieva našim očiam. Pre udržanie koncentrácie je dôležité aj pravidelné vetranie.

Pozor na vhodný nábytok

Chrbát by sa vám nepoďakoval, keby ste celý deň sedeli na posteli. Zabezpečte si hoci aj malý stolík a stoličku. Ako dočasné riešenie poslúži jedálenská, no ak máte dlhodobo pracovať na home-office, investujte do pohodlnejšej, na to určenej verzie.

Ak je to možné, oddeľte pracovný kút od postele. Ideálna je na to napríklad knižnica, iná polica, ale poslúži aj väčší kvet. Rovnako všetky pracovné pomôcky by mali mať svoje miesto tak, aby vám na ne večer nepadal zrak. Najjednoduchším riešením je box, do ktorého po pracovnej dobe všetko vložíte a pred spaním vám nepútajú pozornosť. Nie je väčší zabijak romantiky, ako pohľad na všetky papiere, ktoré musíte na ďalší deň vybaviť.

Témy: počítač
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok