Bolí vás po očkovaní rameno? Tieto tipy by mohli zmierniť bolesť

TA3
17.5.2021 06:00

Najbežnejšie hlásenými postvakcínovými vedľajšími účinkami sú bolesti v ruke v mieste vpichu a príznaky podobné chrípke. Podľa odporúčaní lekárov môžete predísť aj tomuto krátkodobému diskomfortu. Ako? Pozrite si niekoľko tipov, ktoré v spolupráci s lekármi pripravil magazín Insider.

Bolí vás po očkovaní rameno? Tieto tipy by mohli zmierniť bolesť
SITA/AP (ilustračné)

Američanov, ktorí sa pripravujú na vakcínu proti covidu, zaujíma aj to, aké vedľajšie účinky majú očakávať, uvádza magazín Insider. Ľudia zaplnili sociálne siete zdieľaním ich postcovidových skúseností ako napríklad bolesť v ramene či symptómy podobné chrípke. Magazín Insider sa v tejto súvislosti obrátil na lekárov, aby odporučili tipy, ako sa vyhnúť alebo pri najmenšom minimalizovať bolesť a zmierniť chorobu.

Predísť bolesti môžete cvičením

Najčastejšie hlásené postvakcínové vedľajšie efekty boli bolestivosť ramena v mieste vpichu. Niektorí ľudia tiež hlásili miernu bolesť podobnú ako pri očkovaní proti chrípke, zatiaľ čo iní povedali, že pre bolesť nemohli hýbať ramenom. Tento pocit je výsledkom reakcie imunitných buniek na vakcínu, povedal pediater z Maine doktor Daniel Summers. Keď sa vakcína dostane do ramena, imunitné bunky sa "ponáhľajú" do tejto oblasti, rozpália ju, sčervená a zostane citlivá.

virus-outbreak-spain494869780741_0a140370-a7e9-1188.jpg

Pohyb ramenom počas dňa či už cvičením, alebo rýchlym striedaním rúk dopredu a späť, môže zmierniť intenzitu citlivosti rúk. "Pohyb rukou napomôže rýchlejšie rozohnať zápal v oblasti," povedal Summers. Na druhej strane, jednoduché masírovanie miesta, kde vás očkovali, môže zhoršovať zápal alebo bolesť.

"Trenie miesta, kde vám vpichli vakcínu, nebude mať žiadne negatívne efekty, ale môže to rozptýliť očkovací materiál do širšej oblasti, ktorá sa potom ako imunitný systém zareaguje, rozptýli a budete mať boľavú oblasť väčšiu," povedal Summers. Bolestivosť ramena by mala podľa Summersa zmiznúť jeden alebo dva dni po vpichu.

Pomôže aj studený obklad

Schladiť miesto vpichu môžete podľa Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) tiež s čistou žinkou namočenou v studenej vode. Internista z New York City doktor Lipi Roy, na Twitteri odporučil vrecko s ľadom a voľnopredajné lieky proti bolesti s paracetamolom alebo ibuprofen, kým sa zápal nezmierni. Použite ich po očkovaní, pokiaľ vám lekár nepovie, aby ste si ich dali už skôr, povedal Roy.

Pite tekutiny a oddychujte

Príznaky podobné chrípke ako horúčka a zimnica sú podľa CDC tiež bežnou reakciou na koronavírusovú vakcínu. Hoci tieto príznaky nezastavíte úplne, môžete sa o seba postarať a rýchlejšie sa zotaviť. Roy odporučil prísun množstva tekutín, odpočinok, ibuprofen alebo tablety na zníženie horúčky, čo má dopomôcť k zmierneniu príznakov. Príznaky podobné chrípke by podľa CDC mohli prestať po pár dňoch. Ak nie, mali by ste zájsť lekárovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok