Udalosti týždňa: Koniec núdzového stavu a návrhy pre pomoc rodinám

TA3
16.5.2021 18:14

Na Slovensku od 15. mája oficiálne neplatí núdzový stav a s ním aj zákaz vychádzania po 21. hodine. Očkovanie AstraZenecou pre prvoočkovancov rezort zdravotníctva pozastavil a vakcínu od Pfizeru či Moderny už môžu dostať ľudia od 35 rokov. Koalícia predstavila svoj návrh pomoci rodinám v hmotnej núdzi. Suma 333 eur bude podľa ministra práce vyplatená do leta tohto roku vyše 45-tisíc deťom.

Udalosti týždňa: Koniec núdzového stavu a návrhy pre pomoc rodinám
TASR/Jaroslav Novák

Ostáva v ministerskom kresle

Poslanci v pondelok definitívne ponechali ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú vo svojej funkcii. Zo 117 prítomných hlasovalo za vyslovenie nedôvery 51 poslancov, 63 bolo proti. Okrem opozície boli proti ministerke aj poslanec z OĽANO Martin Čepček či nezaradení poslanci okrem Tomáša Valáška a Miroslava Kollára.

 

Nová strana

Svet politiky by sa mohol rozrásť o ďalšiu stranu. Založil ju syn expredsedu Slovenskej národnej strany – Pavol Slota, ktorý začal s potrebným zberom podpisov. Nový subjekt bude presadzovať národné myšlienky, kresťanské hodnoty a sociálnu spravodlivosť pre všetkých.

 

Nová tvár u Progresívcov

Vstup do Progresívneho Slovenska ohlásila bývala poslankyňa parlamentu Simona Petrík. Naďalej chce pokračovať v práci na témach rodovej rovnosti a rodinnej politiky.

 

Prechod do novej strany

Členstvo v stranách vymenila aj Andrea Letanovská, ktorá minulý týždeň ohlásila svoj odchod z koaličnej Za ľudí. Strana podľa jej slov nenaplnila potenciál na to, aby bola reprezentantom slušnosti, odbornosti a kultivovanej politiky. Od stredy je súčasťou mimoparlamentnej strany Spolu.

 

Z funkcie riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry odchádza po dvoch rokoch Branislav Zurian. Požiadal o uvoľnenie nielen z postu šéfa NAKA, ale aj z policajného zboru. "Všetko sa raz končí, každý raz odíde a v súčasnej dobe to cítim práve takto," vyjadril sa pre Hospodárske noviny. Svoje rozhodnutie však nechcel konkretizovať.

 

Pomoc rodinám v núdzi

Koalícia zároveň predstavila vlastný návrh pomoci rodinám. Premiér vyhlásil, že rodiny v núdzi dostanú 333 eur na jedno dieťa. Minister práce Milan Krajniak potvrdil, že suma 333 eur bude vyplatená do leta tohto roku 45 693 deťom, ktoré sa nachádzajú v rodinách s hmotnou núdzou.

Podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD je vládne riešenie výsmechom slovenským rodinám a neporovnateľne horším návrhom než ten ich. "Na rozdiel od podpory Hlasu-SD pre každé dieťa sa má vládny návrh týkať len rodín v hmotnej núdzi, čo znamená pomoc iba pre 45.000 detí namiesto približne milióna," porovnali členovia strany v stanovisku.

Pozastavené očkovanie

V utorok pozastavil rezort zdravotníctva očkovanie vakcínou AstraZeneca pre prvoočkovancov. Vakcínu dostávajú v týchto dňoch iba ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku tejto očkovacej látky.

 

Dostanú ju aj mladšie ročníky

O deň neskôr ministerstvo znížilo vekovú hranicu pre vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech a Moderna. Hlásiť sa na ne už môžu aj ľudia starší ako 35 rokov.

Dostupný bude aj Sputnik

Naopak, očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V by sa na Slovensku mohlo začať už zrejme v júni. "Máme ruskou stranou definitívne podpísané stanovisko - súhlas na jej používanie. Zaplatením patričnej sumy sa vakcíny stanú naším majetkom. Predpokladám, že začiatkom júna ich takisto zaradíme do vakcinačného programu," povedal minister.

Povolené návštevy

Navštíviť budeme môcť už aj svojich blízkych v nemocniciach. Je však potrebné splniť stanovené podmienky. Môžu tak urobiť ľudia, ktorí sú zaočkovaní, majú negatívny výsledok testu alebo prekonali ochorenie Covid-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Rozhodne o referende

Vo štvrtok dostal Ústavný súd podanie od prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá žiada o posúdenie ústavnosti navrhovaného referenda, ktoré hovorí o skrátení volebného obdobia národnej rady. Súd by mal vo veci rozhodnúť do 60 dní.

 

Nový Covid automat a uvoľňovania

Od pondelka začne platiť nový Covid automat. V praxi to znamená koniec plošného testovania. Antigénové testy sa vrátia vtedy, keď sa situácia výrazne zhorší. V prvých štyroch oranžových okresoch sa už ľudia dostanú aj do interiérov reštaurácií.

 

Nečakaná smrť

V piatok nečakane opustil svet minister školstva, primátor Bratislavy, politik a vysokoškolský pedagóg Milan Ftáčnik. Zomrel vo veku 64 rokov.

 

Koniec núdzového stavu a zákazu vychádzania

V piatok vláda definitívne zrušila núdzový stav, ktorý na Slovensku platil od 1. októbra minulého roka. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca však trvá naďalej.

Vláda ruší predčasne núdzový stav po tom, ako Národná rada SR schválila novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. Kabinet má vďaka tomu nástroje na prijímanie opatrení hospodárskej mobilizácie bez núdzového stavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok