Krajniak odmieta hnusnú neoliberálnu politiku. Miliardy chce rozdať ľuďom

TA3 TASR
16.5.2021 11:56

Štátny rozpočet chcú navýšiť o miliardy eur. Návrh je aktuálne v parlamente, liberáli ho podporiť nechcú, Sme rodina naopak áno. Pomôžu tieto peniaze ľuďom? Je rozumné takýmto spôsobom meniť rozpočet? V relácii V politike sme diskutovali so súčasným a bývalým ministrom financií - Milanom Krajniakom a Jánom Richterom.

Krajniak verzus Richter

Štátny rozpočet chcú navýšiť o 3,5 miliardy eur, časť týchto peňazí má ísť na potreby spojené s pandémiou, a to aj pomoc ľuďom. Odkiaľ však tieto peniaze máme? Podľa Krajniaka ide len o účtovnú zmenu rozpočtu. "Štátny rozpočet má výdavky, tie peniaze sme si požičali už dávnejšie. Opozícia kričí a hovoria, že je to veľký deficit a že to nemáme robiť. Ale sú to peniaze pre ľudí," uviedol s tým, že odmieta hnusnú neoliberálnu politiku. Richard Sulík vraj kritizoval navýšenie rozpočtu a aj zvyšovanie deficitu. Krajniak taktiež spresnil, že do gastra už naliali milióny a analyzovali aj to, ktorým rodinám potrebujú pomôcť.

A čo hovorí na tento návrh opozícia? Podľa Richtera je samotný proces, akým sa o navýšení rokuje, zlý. Nepáči sa mu, že minister financií Igor Matovič to dal na vládu na poslednú chvíľu a v parlamente tým poveril ministra Budaja. "Prečo to nemá systémovú postupnosť," pýtal sa Krajniaka.

Krajniak však návrh Matoviča bránil, vláda si podľa neho požičala tieto miliardy už minuly rok na druhú vlnu pandémie a tá prišla až začiatkom tohto roka. "To, čo sa deje je, že máme rezervu a je logické, že meníme zákon o štátnom rozpočte, aby sme ľuďom mohli vyplatiť viac peňazí. Môžem vydokladovať každé číslo. Samozrejme, že tento návrh podporíme. Neviem si predstaviť, že sa to zasekne na SaS. Miliardy chceme kompletne rozdristribuovať ľuďom," dodal.

Podľa Richtera je to však niečo, čo postihne Slovensko na desaťročia dopredu. Chýbajú mu tiež informácie o tom, kam idú ďalšie peniaze, keďže na potreby s pandémiou má ísť vyše dvoch miliárd. Spor nastal aj pri príspevku pre rodiny v núdzi, ktoré majú dostať 333 eur. Richter by bol radšej za to, keby podporili opozičný návrh Hlasu-SD, ktorý bol plošný. Podľa Krajniaka síce táto pomoc nepostihuje všetkých, ale je to podľa neho len prvý krok.

Problém kolúznej väzby

V relácii sme okrem rozpočtu diskutovali aj o kolúznej väzbe. Súčasné podmienky sa podľa Krajniaka i Richtera musia zmeniť. Obaja zároveň odmietli účelovosť motivácie a podpory návrhu na úpravu kolúznej väzby z dielne Sme rodina, ktorá je v súčasnosti v parlamente.

Krajniak upozornil, že nevyhnutnosť revidovať podmienky nastavenia kolúznej väzby posilňuje aj nález Ústavného súdu v prípade advokáta Martina R. „Sme, samozrejme, pripravení na diskusiu i na ústupky v rámci nášho návrhu, to podstatné však je, že kolúzna väzba má byť nástroj na objasňovanie vecí, nie na zdržovanie,“ uviedol. "Nie je možné, aby bol niekto v kolúznej väzbe rok len preto, lebo vyšetrovatelia nikoho nevypočuli,“ zdôraznil. Richter v prípade obviňovaní Smeru-SD z účelovosti snáh o zmenu podmienok kolúznej väzby povedal, že „niektorí by už mali prestať mať krvavé oči“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok