Indický variant koronavírusu má vo Veľkej Británii prvé obete

TA3 TASR
14.5.2021 20:28

Takzvanému indickému variantu koronavírusu SARS-CoV-2 podľahli v Británii štyria ľudia - ide o prvé známe úmrtia na tento variant koronavírusu v tejto krajine. Informovala o tom v piatok televízia Sky News.

Indický variant koronavírusu má vo Veľkej Británii prvé obete
TASR/AP (ilu)

Podľa informácií zverejnených britskou vládou k úmrtiu štyroch ľudí nakazených variantom B.1.617.2 došlo v období od 5. do 12. mája. Podľa správy anglického úradu pre verejné zdravie (PHE) došlo v Británii k prudkému nárastu počtu potvrdených prípadov mutácie koronavírusu B.1.617.2, ktorá bola prvýkrát zistená v Indii. PHE už minulý piatok označila B.1.617.2 za "variant vzbudzujúci obavy", a to vzhľadom na dôkazy, že je infekčnejší ako pôvodný koronavírus.

Televízia Sky News však upozorňuje, že toto konštatovanie nemusí nevyhnutne znamenať, že tento nový variant je smrtnejší ako iné varianty, ktoré sa momentálne v Británii šíria. Neexistujú ani dôkazy, ktoré by naznačovali, že súčasné vakcíny sú voči nemu neúčinné.

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok naznačil, že ďalšia fáza uvoľňovania obmedzení prijatých v dôsledku pandémie by sa v Británii mohla oddialiť práve pre obavy zo šírenia indického variantu koronavírusu. Podľa vedcov sa počet takýchto prípadov v Anglicku za posledný týždeň viac než zdvojnásobil. "Máme z tohto variantu obavy, znepokojuje nás, dochádza k jeho šíreniu," pripustil Johnson pred novinármi s tým, že experti majú zatiaľ rozličné názory na to, ako sa situácia bude ďalej vyvíjať.

Britská vláda preto podľa neho nechce nič zanedbať a prijme všetky potrebné preventívne opatrenia. Britské médiá jeho slová interpretovali tak, že by šírenie indického variantu mohlo oddialiť termín úplného uvoľnenia protiepidemických reštrikcií, ktoré je v Anglicku plánované na 21. júna. Očakáva sa, že sa k šíreniu indického variantu vyjadrí na  tlačovej konferencii plánovanej na 18.00 h SELČ. Najviac prípadov nákazy indickým variantom evidujú v severozápadnom Anglicku a niekoľko aj britskej metropole Londýn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok