Núdzový stav sa na Slovensku končí, vyhlásil premiér Heger

TA3 TASR
14.5.2021 15:10

Vláda zrušila na Slovensku núdzový stav, vyhlásil predseda vlády Eduard Heger. Núdzový stav sa skončí uplynutím 14. mája. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu.

Heger: Ešte sme ďaleko od kolektívnej imunity

"Je to spoločné víťazstvo všetkých občanov Slovenskej republiky," vyhlásil premiér Heger. Naďalej však pretrváva mimoriadna situácia. Premiér vyzval, aby občania naďalej dodržiavali vyhlášky hlavného hygienika a opatrenia Covid automatu. Vyzdvihol hodnoty ako súdržnosť, solidarita a zodpovednosť, ktoré nám pomohli v boji s pandémiou. Ako povedal, ešte sme "ďaleko od kolektívnej imunity", a preto poprosil všetkých, ktorí môžu, aby pristúpili k očkovaniu.

Minister práce Milan Krajniak uviedol, že vďaka zodpovednosti občanov nastala situácia, aby sa mohlo pristúpiť k zrušeniu núdzového stavu. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa poďakovala všetkým zdravotníkom a vedcom, ktorí hľadali riešenia, ako vyjsť z pandémie, a takisto ľuďom, ktorí doržiavali opatrenia. Zrušenie núdzového stavu znamená aj zrušenie zákazu zhromažďovania a stretávania sa, uviedla Remišová. Poslankyňa Anna Zemanová pripomenula, že pandémia sa ešte neskončila, avšak už nie je potrebné obmedzovať ľudské práva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa poďakoval všetkým zdravotníkom, ktorí sa zaslúžili o to, že mohla vláda ukončiť núdzový stav. "Verím, že reči o masovom odchode zdravotníckych pracovníkov sa nepotvrdia," uviedol s tým, že ako minister spraví všetko preto, aby sa pracovné podmienky zdravotníkov, ich ohodnotenie a spoločenský status zlepšili. "Ešte nie je koniec. Naďalej treba sledovať vyhlášky hlavného hygienika a rešpektovať Covid automat," pripomenul Lengvarský s tým, že verí, že sa v najbližšie dni "čísla" nezhoršia.

Heger sa poďakoval tvorcom zákona o hospodárskej mobilizácii, vďaka ktorému vláda mohla ukončiť núdzový stav. Poďakoval sa aj prezidentke Zuzane Čaputovej, ktoré "expresne" zákon podpísala.

Núdzový stav platil od októbra

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy koncom apríla, keď odsúhlasil jeho predĺženie o 30 dní, teda do 28. mája. Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že "núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie" možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

Vláda ruší predčasne núdzový stav po tom, ako Národná rada SR schválila novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. Kabinet má vďaka tomu nástroje na prijímanie opatrení hospodárskej mobilizácie bez núdzového stavu.

Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája. Rozhodla o tom v piatok vláda. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca trvá naďalej aj po ukončení núdzového stavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok