Vykašľala sa na to? Kollár sa ostro pustil do Kolíkovej pre kolúznu väzbu

TA3 TASR
14.5.2021 11:13

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vykašľala na prípravu legislatívy upravujúcej lehoty kolúznej väzby. Vyčíta jej, že za rok vo funkcii nepripravila túto novelizáciu. Obáva sa, že kolúzna väzba sa používa ako trest.

Vykašľala sa na to? Kollár sa ostro pustil do Kolíkovej pre kolúznu väzbu
TASR/Jaroslav Novák

Kollár sa nestačí diviť

"Nestačím sa diviť, ako tu počúvam, pani ministerka, ako ste vy pripravená urobiť ambiciózny zákon. Pýtam sa, čo ste robili celý rok? Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna? Ešte ďalší rok, tretí rok?" vyhlásil Kollár počas diskusie v pléne NR SR k návrhu poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorý upravuje lehoty kolúznej väzby.

Pýtal sa ministerky, koľko mŕtvych v kolúznej väzbe jej bude stačiť, aby zmenila legislatívu. "Rok ste ministerkou, dodnes to nie je. Ja som vás o to prosil na jeseň minulého roku," povedal Kollár a vyčítal ministerke, že "sa na to vykašľala". Dodal, že návrh Hajšelovej sa dá v druhom čítaní upraviť.

Kolúzna väzba ako trest?

Šéf NR SR považuje za masírovanie verejnej mienky tvrdenie, že návrhom chcú dosiahnuť púšťanie zlodejov a vrahov. "Nechcite vravieť ľuďom, že keď upravíme lehotu kolúznej väzby na európsku úroveň, že ideme púšťať väzňov. Prečo používate naratív, že my ideme púšťať ľudí? To znamená, že priznávate, že kolúznu väzbu používate ako trest, čo je neprípustné," vyhlásil Kollár. "Platí prezumpcia neviny a keď to necítite, nebuďte ministerkou spravodlivosti, prosím," doplnil.

Kollára v pléne podporila okrem poslancov Sme rodina napríklad aj koaličná poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO). Treba podľa nej brať zreteľ na plynutie času. "Keď je niekto ponižovaný, čas plynie inak. Tu sa bavíme o porušovaní ľudských práv," pripomenula v súvislosti s podmienkami v kolúznej väzbe. Dodala, že v takejto situácii sa "kašle" na procesy a treba konať.

Poslanec Tomáš Lehotský (Za ľudí) reagoval, že Kolíková je jednou z najefektívnejších ministeriek, ktorá presadila veľkú reformu justície, ako aj zákon o zaistení majetku. Jeho stranícky kolega Marek Hattas pripomenul, že hlasovanie proti názoru akéhokoľvek ministra znamená, že koalícia je zbytočná.

Kollár sa pýtal ministerky, koľko mŕtvych v kolúznej väzbe jej bude stačiť, aby zmenila legislatívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok