Nobelovu cenu mieru dostala Európska únia

TA3, TASR
12.10.2012 11:46

Nobelova cena mieru za rok 2012 bola udelená Európskej únii "za viac než šesť dekád, ktoré prispeli k rozširovaniu mieru, harmónie, demokracie a ľudských práv v Európe."

Morálna podpora pri boji s krízou

Rozhodnutie päťčlenného panelu na čele s generálnym tajomníkom Rady Európy Thorbjornom Jaglandom bolo jednomyseľné.

Európska únia získala tohtoročnú Nobelovu cenu za mier za svoju dlhodobú úlohu v zjednocovaní kontinentu a presadzovaní demokracie a mieru. Ocenenie sa považuje za morálnu podporu 27-člennému bloku krajín v čase, keď sa usiluje vyriešiť dlhovú krízu, uviedla agentúra Reuters.

Nobelov výbor ocenil EÚ za podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej rolu v šírení stability v bývalých komunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989. "Stabilizovanie, v ktorom Európska únia zohrala svoju úlohu, pomohlo zmeniť rozorvanú Európu z kontinentu vojny na kontinent mieru," povedal Jagland.

Nórska štátna rozhlasová stanica NRK informovala o EÚ ako o laureátovi tohtoročnej Nobelovej ceny mieru už krátko pred oficiálnym zverejnením rozhodnutia Nobelovho výboru.

Cena je dotovaná sumou 930.000 eur a slávnostne ju udelia v Osle 10. decembra tohto roka.

Schulz: EÚ je vysoko poctená

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes privítal správu o udelení Nobelovej ceny za mier na rok 2012 pre Európsku úniu. Nórsky Nobelov výbor tak rozhodol na základe dlhodobého úsilia EÚ o zmierenie v Európe v období po druhej svetovej vojne.

Výbor pre udeľovanie Nobelových cien vo svojom stanovisku uviedol, že dlhodobé úsilie predstaviteľov EÚ o zabezpečenie mieru slúži ako inšpirácia pre ostatné regióny sveta. "Sme hlboko dojatí a poctení správou, že Európskej únii bola udelená Nobelova cena za mier," uviedol Schulz v prvej reakcii na túto správu, prostredníctvom odkazu na sociálnej sieti Twitter.

Schulz zároveň dodal, že zmierenie je hodnota, na ktorej je EÚ postavená, a táto skutočnosť môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatných. "Európska únia je jedinečný projekt, ktorý nahradil vojnu mierom a nenávisť solidaritou," dodal predseda europarlamentu.

Laureátkami za rok 2011 boli ženy

Cenu za mier získali v roku 2011 tri ženy, libérijská prezidentka Ellen Johnson-Sirleafová, aktivistka z tej istej krajiny Leymah Gboweeová a jemenská aktivistka Tawakkul Karmanová. Nobelov výbor ocenil ich nenásilný boj za práva žien.

Rozhovor s Andrejom Králikom zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku o EÚ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok