Súd oslobodil aj druhého z Rómov v kauze policajnej razie v osade

TA3 TASR
13.5.2021 11:27

Košický okresný súd vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Róberta Rybára, ktorý bol spolu s ďalšími Rómami obžalovaný z krivého obvinenia a krivej výpovede proti policajtom zasahujúcim pri razii v roku 2013 v osade v Moldave nad Bodvou. Rozsudok je právoplatný.

Ide o druhé takéto rozhodnutie po tom, ako okresný prokurátor v marci ustúpil od obžaloby u piatich zo šiestich obvinených. Prokurátor tak urobil po oboznámení sa so stanoviskom Generálnej prokuratúry SR a opätovnom prehodnotení skutkového stavu veci. Stalo sa tak po verdikte Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu zo septembra 2020, ktorý vyhovel sťažnosti dvoch obžalovaných a priznal im odškodnenie. O sťažnosti ďalších európsky súd stále rozhoduje.

Čakajú sa ďalšie rovnaké rozhodnutia

Prvého z obžalovaných, Leonarda Horvátha, oslobodil Okresný súd Košice I 3. mája. Pojednávania v prípade ďalších troch budú v júni, pričom sa očakáva rovnaký verdikt. Obžalovanou zostáva Irena M., keďže pri nej prokurátor od obžaloby neustúpil.

V záverečnej reči okresný prokurátor Matej Čintala vo štvrtok uviedol, že postupoval vždy podľa vlastného vedomia a svedomia a za dodržiavania zákona. „Ak som na obvineného podal po skončení prípravného konania obžalobu, nebolo to z mojej strany účelové ani osobné, ani to nebolo na ničí príkaz či v spojení s nejakou vládnou mocou tak, ako sa to uvádza v rôznych médiách, ale bolo to z toho titulu, že som na podklade vykonaného dokazovania považoval postavenie v tom čase obvineného pred súd za dôvodné,“ povedal.

Konštatoval ďalej, že po iniciovaní konania na európskom súde sám žiadal o odročenie hlavného pojednávania do rozhodnutia európskeho súdu, keďže bolo podľa neho právne významné. „Moje písomné stanovisko zo dňa 3. marca 2021 a dnešné ústne stanovisko ustúpenia od obžaloby bolo moje slobodné rozhodnutie a na podklade môjho vlastného právneho názoru,“ uviedol.

Z bitky má stále stres

Spod obžaloby oslobodený Rybár verdikt súdu privítal. „Konečne to skončilo. Vôbec nebola pravda, že som krivo vypovedal. Ja viem, čo sa stalo a od začiatku som vypovedal tak, ako sa to stalo,“ povedal novinárom. Uviedol, že z razie a bitky má stále stresy a zle spáva.

Podľa právneho zástupcu obžalovaných Romana Kvasnicu orgány činné v trestnom konaní v prípade jeho klientov od počiatku vedeli, že porušujú ich základné ľudské práva a slobody. „Ak v tejto trestnej kauze niekto po troch – štyroch rokoch povie, že ustupuje od obžaloby, tak pánovi Rybárovi a ďalším tie roky späť nikto nevráti. Žili v neistote pod hrozbou prípadného ďalšieho trestného konania, nevedeli, čo s nimi bude,“ povedal.

Jedna obžalovaná stále ostáva

Porušenia zákona v prípade obžalovanej Ireny M. podľa neho naďalej pokračujú. Poukázal pritom na slová prokurátora o vplyve rozhodnutia európskeho súdu na ustúpenie od obžaloby v ostatných prípadoch. „Je zaujímavé, že pri obžalovanej M. takéto rozmýšľanie zatiaľ neexistuje,“ namietol advokát.

Počudovanie nad zotrvávaním na obžalobe voči Irene M. vyjadrila aj koalícia mimovládnych organizácií Equity, Európske centrum pre práva Rómov, ETP Slovensko, Amnesty International Slovensko, Centrum pre výskum etnicity a kultúry, a Bystriny.

Pri kontroverznej policajnej akcii 19. júna 2013 v rómskej osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou zasahovali desiatky policajtov. Šiesti Rómovia vypovedali, že ich bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah neskôr preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietali a celý proces vnímali ako nespravodlivý.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok