PR správa

Máte strach z lietania? Prekontrolujte svoje auto a zamierte na chorvátske pobrežia

PR
13.5.2021 10:46

Čas letných dovoleniek sa blíži, no situácia nie je na ďaleké cesty do exotiky stále ideálna. Mnohí ľudia sa preto rozhodujú pre destinácie, ktoré sú im najbližšie a majú po návrate z nich minimum starostí. Pre nás je takouto oblasťou územie na západe Balkánskeho poloostrova - mnohými ľuďmi milované a obdivované Chorvátsko.

Máte strach z lietania? Prekontrolujte svoje auto a zamierte na chorvátske pobrežia
lukaszimilena/Shutterstock.com

Napriek malému územiu nájdete v Chorvátsku veľa zaujímavých vecí. Krásne pláže a ostrovy, mestá, ktoré s láskou postavili rímski cisári, národné parky s lesmi a jaskyňami, vynikajúce jedlo a mnoho ďalšieho, s čím vás v našom článku oboznámime.

Pred cestou autom do tejto destinácie si však nezabudnite dať prekontrolovať brzdové kotúče a zbaliť si na cesty všetko potrebné! Pohodlie na dovolenke ja predsa závislé aj od dobrej prípravy.

Prejdite sa po najkrajších mestách

Takmer po celý rok slnečné Chorvátsko je veľmi heterogénnou krajinou. V jej rôznych častiach môžete vidieť dedičstvo rakúsko-uhorskej ríše a pobrežia nesúce známky talianskej alebo dokonca stredomorskej kultúry.

Z miest sa oplatí navštíviť Záhreb alebo starobylé mesto Split nachádzajúce sa na pobreží Jadranského mora, kde sa narodil rímsky cisár Dioklecián, ktorý bol známy aj ako veľký odporca kresťanstva.

Dubrovník ako mesto zasa opakovane prešlo do rúk Talianov, Chorvátov, Francúzov a Rakúšanov. Každý z nových majiteľov sa podpísal na jeho architektúre. Aj preto sa zrejme jeho stará časť  nachádza medzi hradbami, po ktorých sa môžete prejsť.

Vydajte sa na krásne a čisté pláže

Čo by to bolo za letnú dovolenku bez mora? Výhodou toho chorvátskeho je, že je mimoriadne čisté a pomerne teplé, pričom ho lemujú krásne stromy a špecifická architektúra krajiny. Nezabudnite si ale pre väčšie pohodlie pribaliť do veľkého cestovného kufra aj teplejšie oblečenie, pretože počasie je v dnešnej dobe nevyspytateľné, najmä, ak dovolenkujete mimo sezóny.

Hlavné turistické oblasti Chorvátska sú Dalmácia a Istria. Istria je najväčší polostrov v Jadranskom mori, o ktorý sa delia Chorvátsko, Slovinsko a Taliansko.

Nezabudnite si preto dobre nabiť telefón alebo fotoaparát, pretože región je známy veľmi malebným pobrežím s mnohými krásnymi a útulnými zátokami a prístavmi, skalami, borovicovými lesmi, na ktoré si budete chcieť vytvoriť peknú spomienku.

Kvalitné vaničky do kufra auta toho predsa znesú veľa a postarajú sa o celú batožinu bez najmenších problémov.

Ochutnajte miestnu kuchyňu

Spomínali sme, že Chorvátsko je rozmanitá krajina. Výnimkou preto nebude ani jeho kuchyňa. Možno ju  rozdeliť na dve hlavné časti: kontinentálnu a pobrežnú. Kontinentálna kuchyňa je známa svojou „mäsitosťou“. Pobrežná využíva aj dary mora a iné chutné a tradičné špeciality.

Dovolenka v Chorvátsku môže byť teda pre vás tento rok príjemným spestrením a relaxom v prostredí, ktoré je krásne a plné príležitostí na nevšedné zážitky. Dostanete sa sem vlastným autom, ktoré si ale poistite dobrým LED denným svietením, na ktoré sa môžete spoľahnúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok