Prezidentka sa pre referendum o predčasných voľbách obráti na Ústavný súd

TA3 TASR
12.5.2021 16:06

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia národnej rady obráti s otázkami na Ústavný súd.

Súlad referenda s ústavou

Prezidentka zdôraznila, že jej úlohou je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami. "Dôvody na vypísanie referenda považuje relevantný počet občanov za vážne. K vôli občanov vyjadrenej v petícii mám úctu a pristupujem k nej maximálne zodpovedne," uviedla vo vyhlásení. Referendum však podľa nej musí spĺňať obsahové náležitosti.

"Nie je teda jasné, či v prípade, ak by sa referendum konalo a bolo by rozhodnuté o predčasných voľbách, znamenalo by to, že o tomto výsledku majú ešte hlasovať poslanci alebo má mať takýto výsledok referenda priame účinky. Pokiaľ sa tieto nejasnosti včas nezodpovedajú, získajú priestor tí, ktorí s prípadným výsledkom referenda nebudú spokojní, aby jeho výsledky spochybnili," dodala s tým, že je dôležité, aby referendum nebolo spochybniteľné. Na Ústavný súd sa obracia predovšetkým s tým, či predmet referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.

"Tak ako som žiadnym spôsobom nenaťahovala čas pri overovaní podpisov, tak aj v tejto veci budem konať bezodkladne a hneď zajtra sa s otázkami obrátim na Ústavný súd SR," uviedla. Ústavný súd bude mať následne na rozhodnutie lehotu 60 dní.

Iniciatíva opozície

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky s podpismi v Prezidentskom paláci 3. mája. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petičný výbor zverejnil podpisové hárky v rámci referendovej iniciatívy začiatkom februára. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky.

Prezidentka spresnila, že ešte pred vyhlásením o svojom rozhodnutí informovala aj premiéra Eduarda Hegera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok